Főhajtás Bohumil Hrabal emléke előtt

Bohumil Hrabal a 20. század második felének egyik közismert cseh írója volt, különösen a szatíra vezéralakjaként tartják számon. Műveit huszonhét nyelvre fordították le, így regényei és elbeszélései magyar nyelven is megjelentek – írja a Felvidék.ma a jeles szerző születésének 110. évfordulójára szentelt cikkében. Jiří Menzel rendezőnek köszönhetően több műve filmvászonra került, köztük a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Oscar-díj 1967), a Sörgyári capricco, vagy a Gyöngyök a mélyben. Történetei a mai napig népszerűek az olvasók és a filmkedvelők körében.

A Hrabal emlékét őrző Fekete Ökör Baráti Kör szervezésében – miként hagyományosan minden tavasszal – ismét megrendezték azt a képzőművészeti kiállítást, amely az író személyiségét és műveit idézi magyar tisztelői szemszögéből. Az idei kiállítás alkotó-rendezője és kurátora Asztalos Tamás, magyarországi muzeológus, a Fekete Ökör Baráti Kör tagja volt. A kiállító művészek között jelen volt Baracska Árpád, az érsekújvári Thain János Múzeum munkatársa, aki az intézményhez tartozó Szőgyéni Tájház és Múzeum restaurátora. Baracska Árpád egyedüli felvidéki művészként négy alkotással gazdagította a tárlatot.

A huszadik század második felének egyik legjelentősebb cseh írójára több kulturális rendezvénnyel emlékeznek Prágában és Csehország-szerte.

Elolvasom a cikket