Hihetetlen indokkal fordultak bírósághoz a rabok

MH/ MTI
2024. április 2. kedd. 20:37

A rabok pénteken nyújtották be a szövetségi bíróságra keresetüket, amelyben azzal érvelnek, hogy alkotmányos jogaikat sérti, hitük gyakorlásában akadályozza őket, ha nem engedik meg számukra, hogy megnézzék a vallási jelentőségű eseményt. A dokumentumban arra hivatkoztak, hogy a bibliai szövegek Jézus keresztre feszítésekor, az iszlám írások pedig Mohamed próféta fiának halálakor is napfogyatkozáshoz hasonló jelenséget említettek.

A New York-i börtönöket felügyelő hivatal teljes lezárást rendelt el az állam büntetés-végrehajtási intézményeiben a napfogyatkozás idejére. A felperesek a Woodbourne-i börtönben töltik büntetésüket. Van köztük egy baptista, egy muzulmán, egy hetedik napi adventista és a Santeria-kultusz két hívője, valamint egy ateista, aki még korábban – a lezárásról szóló döntés előtt – kapott engedélyt.

A március 11-én kiadott rendelkezés szerint jövő hétfőn az összes állami büntetés-végrehajtási intézet munkaszüneti napnak megfelelően fog működni, vagyis a rabok 14 órától 17 óráig, amikor a szabadban lehetnének, ezúttal a celláikban maradnak.

Thomas Mailey, a büntetés-végrehajtási hivatal szóvivője elmondta, hogy a napfogyatkozás megtekintésével kapcsolatos kérelmek elbírálása most folyik.

A hivatal tájékoztatása szerint a személyzet és a rabok is kapnak védőszemüveget, hogy a napfogyatkozást a kijelölt munkahelyükről vagy a celláikból nézhessék.

A teljes napfogyatkozást New York államban a legjobban Buffalóban, Rochesterben, Syracuse-ban, Lake Placidben és Plattsburgh-ben lehet majd látni április 8-án, helyi idő szerint 15.15 perckor.

Napfogyatkozás legközelebb 2044-ben látható az Egyesült Államokban.

Elolvasom a cikket