Így hat a hamburger a szervezetünkre

A közelmúlt egyik legmegosztóbb Guinness-rekordja a Big Mac-evés. Rekordere 34 ezer hamburgernél tart. A hetvenéves amerikai férfi már több mint ötven éve minden nap eszik az ismert gyorsétterem leghíresebb szendvicséből. A dietetikus véleménye szerint a hamburger havonta egyszer még az egészséges táplálkozásba is beilleszthető, de fontos, hogy ne ez legyen a fő vonal – írja a hazipatika.com.

„A gyorséttermi ételekkel az a baj, hogy gyakorlatilag valamennyi szervünkre rossz hatással vannak. Magas a szénhidráttartalmuk, sok bennük a zsír, a cukor és a só, ellenben alig tartalmaznak rostot és fehérjét, vitamin és ásványi anyag pedig gyakorlatilag nincs bennük” – mondja Sasvári-Szekeres Anita. A Bethesda Gyermekkórház dietetikusa szerint tehát aki rendszeresen ilyeneket eszik, óhatatlanul el fog hízni, ennek talaján pedig egyebek mellett inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat.

Az ultrafeldolgozott élelmiszereket – ilyen a hamburger is – többféle daganattípussal, egyebek mellett leukémiával és emlő- prosztata- illetve hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozták már.

Azonban nem kell teljesen száműzni, alkalmanként fogyasztva beilleszthető az étrendünkbe a szakértő szerint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi években legalább dupla annyi túlsúlyos gyerek van, mint a koronavírus-járvány előtt. Ennek pedig legfőképp a mozgáshiány és a stressz-evés lehet az oka. Egyelőre nagyon rossz irányba haladunk, ami a gyerekek egészségi állapotát illeti.

Elolvasom a cikket