Melyik vitamin növeli 60 százalékkal a szívroham és a stroke kockázatát?

Az idő előtti halálozás leggyakoribb okainak értékelésében a szív- és érrendszeri betegségek vezetnek. És nem csoda: a modern ember élete tele van olyan tényezőkkel, amelyek növelik annak kockázatát, hogy ezen a részen problémákkal kell szembenéznünk. Stressz, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, rossz alvás és inaktív életmód – mindez nem tesz minket egészségesebbé.

A tudósok azonban továbbra is kiderítik, mi más növelheti még a szív- és érrendszeri balesetek kockázatát. Az ohiói Cleveland Clinic tudósai megállapították, hogy az egyik ilyen tényező a metabolitok – a sejtekben, szövetekben és szervekben lévő anyagcsere-termékek – lehetnek.

A vizsgálat eredményeiről szóló anyag a Nature Medicine című szaklapban jelent meg.

A többlet megölhet

A tanulmány szerzői 2331 amerikaitól és 832 európai ország lakosától vettek vérmintát. A kísérletben résztvevők a szívük vizsgálatára jelentkeztek.

Ezt követően a tudósok elemezték a vért a metabolitok jelenlétére, és három éven át követték a pácienseket, külön-külön regisztrálva a szívinfarktus és a stroke eseteit.

Kiderült, hogy a kísérlet résztvevői, akiknél a 4PY nevű anyagcseretermék szintje megemelkedett, átlagosan 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek stroke-ot és szívrohamot. Ez az anyagcseretermék a B3-vitamin, a nikotinsav feleslegének lebontása után keletkezik.

Az elemzés után a tudósok rágcsálókon végeztek kísérleteket. Kiderült, hogy a túlzott mennyiségű 4PY az erek gyulladását idézheti elő. És ez nincs messze a szív és az erek különböző betegségeitől.

Következtetések

A nikotinsav megfelelő mennyiségben hasznos az egészség szempontjából – például a koleszterinszint csökkentésére. Ezenkívül az utóbbi időben gyakran adják különböző étrend-kiegészítőkhöz, amelyek állítólag lassítják az öregedési folyamatot és javítják a kognitív funkciókat. E vitamin egyéb jótékony tulajdonságairól ITT olvashat.

Egyes országokban az élelmiszereket kifejezetten ezzel a vitaminnal dúsítják. Így derül ki, hogy egyes emberek nikotinsav-túltengéssel rendelkeznek.

A munka szerzői hangsúlyozzák, hogy a tanulmány fő következtetése nem az, hogy teljesen el kell hagyni a nikotinsavat tartalmazó termékeket, hanem az, hogy nem tesz jót a liszt és a gabonafélék vitaminnal való dúsításának gyakorlata, valamint az étrend-kiegészítőkkel való öngyógyítás orvoshoz való fordulás nélkül.

Az orvosok reményüket fejezték ki továbbá, hogy tanulmányuk eredményei olyan új technikák alapjait fogják kidolgozni, amelyek segítenek megelőzni vagy csökkenteni az erek gyulladását. A kutatók a nikotinsavnak mint a „rossz” koleszterinszint csökkentésére szolgáló vitamin használatát is meg kívánják kérdőjelezni.

Elolvasom a cikket