A háború kitörése óta először egyeztetett az orosz és a francia fél

Lecornu részvétét fejezte ki a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni terrortámadással kapcsolatban – írja a Le Monde című francia lap. Az orosz védelmi minisztérium nem adott ki tájékoztatást a kapcsolatfelvételről.

A francia miniszter határozottan elítélte a terrortámadást, és azt mondta, hogy Párizsnak nincs bizonyítéka Ukrajna érintettségére. Hozzátette, hogy Oroszországnak nem kellene kihasználnia a témát, hogy Kijevnek köze van a merénylethez – írja a Le Monde.

Lecornu határozottan elítélte az orosz hadműveletet is, és megismételte, hogy Franciaország továbbra is támogatni kívánja az ukrán felet a konfliktusban.

Emmanuel Macron francia elnök március 25-én azt mondta, hogy Franciaország különleges szolgálatai készek együttműködni Oroszországgal a terrorizmus elleni küzdelemben. Szavai szerint most az a fő cél, hogy minél hamarabb megtalálják a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás felelőseit.

A terrortámadás után orosz tisztviselők azt állították, hogy az incidensnek köze van Ukrajnához. Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára ma azt mondta, hogy a terrortámadás nyomai az ukrán biztonsági szolgálatokhoz vezetnek. Szerinte a terrortámadás mögött az Ukrajnát ellenőrző és az Oroszországban betiltott és terroristaként elismert Iszlám Államot létrehozó Egyesült Államok áll, amely a Crocusban történt lövöldözésért is felelősséget vállalt.

Elolvasom a cikket