Az USA már két héttel a merénylet előtt figyelmeztette Oroszországot

„Több mint két héttel azelőtt, hogy terroristák véres támadást hajtottak végre Moszkva külvárosában, az amerikai kormány közölte az orosz tisztviselőkkel, hogy a Crocus City Hall, egy népszerű koncerthelyszín potenciális célpont lehet” – írta a lap

A The Washington Post szerint ezt az információt egy nappal azelőtt adták át Oroszországnak, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége március 7-én figyelmeztetést adott ki az amerikai állampolgároknak, hogy az orosz fővárosban elkövetett esetleges terrortámadásra való tekintettel kerüljék a tömegrendezvényeket

A napilap meg nem nevezett tisztségviselőire és szakértőire hivatkozva arról is beszámolt, hogy „miközben Washington rutinszerűen megosztja a lehetséges terrortámadásokkal kapcsolatos információkat külföldi országokkal, a „figyelmeztetési kötelezettség” néven ismert politika értelmében szokatlan, hogy konkrét célpontokról információt adjon át egy ellenfélnek”.

„Ha így teszünk, az azzal a kockázattal jár, hogy kiderül, hogyan jutott az Egyesült Államok az értesülésekhez, ami potenciálisan veszélybe sodorhatja a titkos megfigyelési tevékenységeket vagy a forrásokat” – tette hozzá a napilap.

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója április 2-án újságíróknak azt mondta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat valóban kapott bizonyos információkat az Egyesült Államoktól a Crocus City Hall elleni lehetséges terrortámadás veszélyéről, „de ezek túl általánosak voltak”.

Március 22-én este terrortámadás célpontja volt a Moszkva városhatárán kívül fekvő Krasznogorszkban, a Moszkvai területen található koncertközpont. Az orosz Nyomozó Bizottság szerint több mint 140 ember halt meg, és a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

A támadás tizenegy gyanúsítottját elfogták, köztük mind a négy fegyverest, akiket a Moszkvától délnyugatra fekvő Brjanszki területen vettek őrizetbe, amikor a közeli ukrán határhoz menekültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televíziós beszédben előzetes információkra hivatkozva azt mondta, hogy az ukrán fél „ablakot” készített a határon, különösen a terroristák számára, hogy észrevétlenül átjuthassanak. Ígéretet tett arra, hogy azonosítják és megbüntetik mindazokat, akik a Crocus City Hall elleni támadás mögött állnak. Március 24-én Oroszország 2018 óta először hirdetett országos gyásznapot.

A CNN korábban névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálatok figyelmeztették Oroszországot, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támadásokat tervez Oroszországban. Washington már november óta kapott ilyen értesüléseket, de nem világos, hogy ez késztette-e a moszkvai amerikai nagykövetséget a március 7-i figyelmeztetésre – közölte a csatorna.

Elolvasom a cikket