Előre jelezheti a szívrohamot ez a fejen megjelenő gyakori tünet

A koleszterin plakkokba rakódhat, ami az artériák beszűkülését okozza, és megnehezíti a vér áramlását. Ezek a plakkok le is szakadhatnak, és veszélyes vérrögöt képezhetnek.

„A koleszterin egyfajta lipid (zsír), amely nélkülözhetetlen az élethez” – nyilatkozta a lapnak Dr. Zayn Majeed, a Harley Street Hair Clinic sebésze, majd úgy folytatta:

„A sejtek kulcsfontosságú szerkezeti eleme, előanyagként funkcionál bizonyos hormonok, például az ösztrogén, a tesztoszteron és a kortizol szintézisében, és létfontosságú a D-vitamin termelésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magas koleszterinszint, különösen az LDL, más néven »rossz koleszterin«, növelheti a szív- és érrendszeri kockázatot.”

Akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek, gyakran nem is tudnak az állapotukról, hiszen az általában nem mutat tüneteket. Az egyetlen módja, hogy biztosan megtudjuk, ha kivizsgáltatjuk magunkat. Alkalmanként azonban felfigyelhetünk bizonyos mellékhatásokra.

A szakértő szerint az egyik ilyen mellékhatás a hajhullás:

„A koleszterin a hajciklusban is fontos szerepet játszik, mivel modulálja a haj jelátviteli útvonalait. (…) Ha tehát valaki hajhullást tapasztal, az a magas koleszterinszint egy lehetséges jele is lehet.”

A magas koleszterinszintet életmódbeli változásokkal csökkenthetjük. Szakemberek például a telített és transzzsírokkal szemben inkább az olívaolajban és a diófélékben található egészségesebb zsírok fogyasztását, valamint az oldható rostokban, omega-3 zsírsavakban és növényi szterolokban gazdag élelmiszerek előnyben részesítését ajánlják.

Dr. Majeed elmondta: „Emellett más életmódbeli változtatások is segíthetnek, például a testmozgás növelése, az alkoholfogyasztás csökkentése és a dohányzás abbahagyása. A gyógyszeres kezelés pedig az életmódváltással együtt is alkalmazható a koleszterinszint egészséges szintre történő csökkentése érdekében.”

Hozzátette azonban azt is, hogy bár a tanulmányok szerint a hajhullásban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel figyelhető meg emelkedett koleszterinszint, közvetlen kapcsolatot nem mutattak ki a két tény között.

„Normális, hogy naponta körülbelül 50–100 hajszálat veszítünk, mivel a haj egy ciklusban folyamatosan nő. Ha azonban nagy mennyiségű hajhullást észlelünk – jellemzően a párnán, a zuhany alatt vagy a haj kifésülésekor –, akkor érdemes lehet konzultálni a háziorvosunkkal, aki további vizsgálatokat kérhet, vagy akár felkereshetünk egy hajhullásra szakosodott szakembert is a kezelési lehetőségek miatt.”

Elolvasom a cikket