Ezek a demencia korai jelei

Első körben nagyon fontos tisztázni, hogy a demencia számtalan formában jelentkezhet és a tény, hogy valakinek rossz a memóriája még nem feltétlenül jelenti, hogy demenciában szenved. A szakértők álláspontja szerint akkor érdemes felkeresni egy szakembert, ha a tünetek már a mindennapi életvitelében korlátozzák az illetőt.

Az egyik első és legjellemzőbb tünet azonban valóban a memória vesztés. Ez azonban jellemzően a rövidtávú memóriát érinti, hiszen sokszor a beteg jól emlékszik évekkel ezelőtt történt eseményekre, azonban jellemzően nehezen emlékszik vissza mondjuk aznapi eseményekre. A beteg hajlamos elfelejteni napi teendőit, sokszor nem tudja miért is lépett be egy szobába, vagy hova rakta mondjuk a kulcsait.

A szavak keresése is egy nagyon jellemző tünet, sokszor a betegek megakadnak egy mondat közepén, mert nem jut eszükbe egy adott szó.

A szakemberek szerint érdemes figyelni a hirtelen hangulatváltozásokra is, ezek ugyanis sokszor előre jelzik a betegség megjelenését. Depresszió, szorongás, idegesség is jelentkezhet, főleg, ha a beteg napi rutinjában változás áll be, vagy ha ismeretlen helyzetben találja magát.

Szintén nagyon gyakori jel a reputáció, azaz amikor valaki többször is elvégez egy adott feladatot, legyen az borotválkozás, mosogatás, de beszélgetésben is megfigyelhető, hogy a betegek általában többször ismétlik magukat vagy egy történetet.

Ezek a tünetek természetesen még nem jelentenek biztos diagnózist, így érdemes más okokat is figyelembe venni a tünetek mögött, azonban ha aggódunk memóriavesztésünk miatt, mindenképp érdemes egy szakembert felkeresni.

Elolvasom a cikket