Fontos a vaspótlás, de nem mindegy, hogyan

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség, amely leginkább a termékeny korú nőket érinti, de a gyermekeket, az intenzíven sportolókat, és a nem kiegyensúlyozottan vagy hús-, és állati fehérje mentesen táplálkozókat is veszélyezteti.

A szervezetünk egyáltalán nem termel, viszont mindennap veszít vasat. Fontos ezért, hogy azt kívülről vigyük be a szervezetünkbe, elsősorban táplálékkal. Olyan ételek fogyasztásával tudjuk ezt elérni, amelyek legalább 10–20 milligramm jól hasznosuló vasat tartalmaznak. Ilyenek leginkább a vörös húsok (marha- és disznóhús, máj és belsőségek), de a fehér húsok (szárnyasok, halak) is tartalmaznak jól hasznosuló vasat. A zöldségekben és a salátákban is megtalálható a vas, ám ez az úgynevezett nemhemvas, amelyet a szervezetünk kevésbé képes hasznosítani.

A vegyes étkezéssel bevitt napi 10–20 milligramm vasmennyiségből csupán napi 1-2 milligramm vas szívódik fel, ezért még egészséges felnőtteknek is szükség lehet a vasbevitel kiegészítésére. Normál körülmények között az ajánlott beviteli mennyiség 14 milligramm/nap, aminek szintén a tíz százaléka hasznosul csak a szervezetben.

Magyarországon számos változó összetételű, alacsony vastartalmú étrend-kiegészítő kapható, amelyekkel csak a napi vasvesztés kompenzálható. A magasabb vastartalmú vaspótló gyógyszerek alkalmasak vaspótlásra vashiányban, ezek többsége receptköteles. Az ideális vaspótló készítmény az, amelyikből legalább napi 10–15 mg vas felszívódik, nem lép kölcsönhatásba a táplálékkal és gyógyszerekkel, a lehető legkevesebb gyomor-bélrendszeri tünetet okozza, és nem túladagolható.

A szájon át szedhető készítmények nagy részének bevétele étkezés előtt vagy után két órával javasolt, mivel felszívódásukat nehezítik vagy gátolják a magas rost- és fitáttartalmú ételek, a kávé, zöld és fekete tea, de a magas kalciumtartalmú élelmiszerek (tejtermékek) fogyasztása is.

A vashiány legjellemzőbb tünetei (sápadtság, hajhullás, bőrszárazság, fáradtság, kimerültség stb.) más betegségek jellemzői is lehetnek, ezért a hiányállapot megállapításához és a megfelelő vaspótló készítmény kiválasztásához érdemes orvosi segítséget kérni.

Elolvasom a cikket