Igaz, hogy a gyermekek nem kávézhatnak?

A Pediatrics című szaklapban 2014-ben megjelent jelentés szerint a gyerekek körülbelül 73 százaléka fogyaszt valamilyen formában koffeint egy adott napon.

„Míg a koffein felnőttekre gyakorolt hatásairól rengeteg tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, addig a gyerekek számára senki sem ismeri a koffeinfogyasztás biztonságos szintjét” – magyarázta Kristen Cook gyermekorvos a Yahoo Life-nak adott beszélgetésében.

Általános szabályként azt tanácsolja, hogy 12 éves korig kerüljük a koffeint, utána pedig ne lépjük túl a napi 100 milligramm koffeinadagot, ami két kis doboz koffeines üdítőnek vagy egy pohár kávénak felel meg. A koffeinfüggő gyermekek fejfájásra és koncentrációs nehézségekre panaszkodhatnak. Ha hirtelen lemondanak a kávéról, nem érzik magukat azonnal jobban – elvonási tüneteik is lehetnek, amelyek fokozott ingerlékenységgel és akár influenzához hasonló tünetekkel is járhatnak.

„A túlzott koffeinfogyasztás növelheti a szívritmust és a vérnyomást, súlyosbíthatja a savas refluxot, valamint szorongáshoz és alvászavarokhoz vezethet” – magyarázta Tekima Dixon gyermekorvos.

A szakember szerint az itallal való visszaélés kiszámíthatatlan következményekkel járhat, akár életveszélyes állapotokhoz is vezethet.

Elolvasom a cikket