Nemcsak a királyi család szenved tőle

A királyi család egyértelműen nehéz időkön megy keresztül, hiszen február végén III. Károly királynál diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, nem sokkal később pedig Katalin hercegné jelentette be egy nyilvános videóban, hogy hasi műtétje után nála is rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak.

Katalin a videóban elárulta, azért várt a bejelentéssel, mert nehezen találta a módját, hogy hogyan is kellene a hírt közölnie gyermekeivel.

Ezzel azonban a hercegné nincs egyedül, hiszen az elmúlt időszakban is számtalan híresség és közszereplő is megküzdött a betegséggel, azonban csak kevesen voltak azok, akik a nyilvánosság elé is álltak a betegséggel.

A legutóbbi nagy port kavart eset az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin esete volt, hiszen a politikus – a vélemények egy jelentős része szerint – hibát követett el azzal, hogy nem állt a nyilvánosság elé betegségével. Ami ennél is megdöbbentőbb volt, az az a tény, hogy Joe Biden elnöknek sem jelezte sem a diagnózist, sem pedig a kezelés tényét.

Austin egyébként elnézést is kért februárban, beismerve, hogy hibát követett el.

A lap által idézett szakértő azonban azt is kiemelte, nemcsak hírességek esetében áll fenn a hallgatás esete. Sok hétköznapi ember is küzd a betegséggel, azonban sokszor nem merik megosztani ezt másokkal.

„Az esetek egy jelentős részében az emberek nem akarják, hogy aggódjanak értük, ahogy azt sem akarják, hogy szánakozzanak rajtuk” – emelte ki Elaine Schattner.

Karen Knudsen, az Amerikai Rák Szövetség elnöke ennek kapcsán azonban kiemelte: minden – Katalin hercegnéhez hasonló – nyilvános kiállás segíti, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre.

„Ha csak egy ember is észreveszi a tüneteket magán, már volt értelme a kiállásnak” – fogalmazott a szakember.

Elolvasom a cikket