A prosztatarákos esetek száma várhatóan megduplázódik

Nick James professzor, a The Royal Marsden NHS Foundation Trust munkatársa elmondta: „Tudjuk, hogy az esetek számának növekedése várható. A bizonyítékokon alapuló beavatkozások, mint például a hatékonyabb korai felismerés és az oktatási programok segíteni fognak életeket menteni az elkövetkező években.

A prosztatarák a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése, amely évente több mint 52 000 embert érint, és 12 000 ember halálát okozza Nagy-Britanniában.”

A mesterséges intelligencia „gyorsabban felismerheti a prosztatarákot, csökkentheti a várólistákat, és megelőzheti a mellékhatásokat”. A betegséget sugárterápiával vagy műtéttel lehet kezelni, ha időben észlelik.

A prosztatarákkal foglalkozó Lancet-bizottság 185 ország adatait vizsgálta meg, hogy lássa, hogyan változtak a betegség okozta esetek és halálozások az idők során. A 31 országra vonatkozó adatok 1975-ig nyúlnak vissza, és azt jósolják, hogy a 2020-as 1,4 millióról 2040-re világszerte 2,9 millióra nőnek majd az esetek.

Jelenleg Észak- és Nyugat-Európában, a Karib-térségben, Ausztráliában, Új-Zélandon, Észak-Amerikában és Afrika déli részén a legmagasabb a megbetegedések száma.

Elolvasom a cikket