Egy kulcsfontosságú kiegészítő az edzés szerelmeseinek

Farkas Dániel
2024. április 5. péntek. 8:16

A BCAA kifejezés a Branched Chain Amino Acids angol kifejezésből – amely elágazó láncú aminosavakat jelent – származik. A három esszenciális aminosavból – leucinból, izoleucinból és valinból – álló BCAA-k döntő szerepet játszanak az izomfehérje szintézisében és az energiatermelésben. Mondhatni az izomzat építőkövei, elengedhetetlenek az izomzat fenntartásához, megőrzéséhez és fejlesztéséhez egyaránt. Mindhárom alkotóelem az esszenciális aminosavak csoportjába tartozik, azaz a szervezet nem képes előállítani, így külső forrásból kell biztosítani. Fehérjedús étrend mellett érdemes lehet táplélékkiegészítő formájában is hozzáadni a napi tápanyagbeviteléhez.

A BCAA-kiegészítők leginkább arról ismertek, hogy elősegítik az izomnövekedést, és fokozzák az edzés alatti teljesítményt, állóképességet. Előnyeik közül az egyik legfigyelemreméltóbb az izomfájdalom és a fáradtság csökkentésében betöltött szerepük.

Három esszenciális aminosavból – leucinból, izoleucinból és valinból – álló BCAA-k döntő szerepet játszanak az izomfehérje szintézisében és az energiatermelésben.

A három esszenciális aminosavból – leucinból, izoleucinból és valinból – álló BCAA-k döntő szerepet játszanak az izomfehérje szintézisében és az energiatermelésben

Fotó: NorthFoto

Az intenzív edzés során izomlebomlás következik be, ami aztán izomfájdalmat – izomlázat – és fáradtságot okoz. A BCAA-k azonban segíthetnek enyhíteni ezt azáltal, hogy csökkentik az izomfehérje lebomlásának sebességét, amellyel elősegítik a gyorsabb felépülést, és lehetővé teszik az egyének számára, hogy keményebben dolgozzanak edzés közben.
Ezenkívül a BCAA-k könnyen elérhető energiaforrásként szolgálhatnak edzés közben, különösen hosszan tartó állóképességi tevékenységek során ajánlott a fogyasztásuk.
Közvetlenül az izmokban történő metabolizmusával a BCAA-k gyors energialöketet biztosítanak, késleltetik a fáradtság kialakulását, és javítják az általános teljesítményt.

A BCAA-k hatékonyságának mechanizmusa az izomfehérje-szintézis stimulálásában rejlik. A leucin, különösen az mTOR-útvonal erős aktivátoraként működik, amely központi szerepet játszik az izomfehérje-szintézis szabályozásában.

A leucin3 aminosav közül a legjelentősebb, ezen összetevő révén az egyének optimalizálhatják az izomnövekedést és regenerációt, amely végső soron nagyobb erő- és izomtömeg-növekedéshez vezet. Vannak csak Leucint tartalmazó kiegészítők, illetve a BCAA-k általában 2:1:1, 4:1:1, 8:11 felirattal ellátott címkével kaphatók. Ez a leucin arányát mutatja a másik két aminosavhoz képest. Érdemes azt azonban szemelőtt tartani, hogy ezen alkotóelemek egymással szinergista hatásban állnak, azaz képesek egymás hatását fokozni. A legnépszerűbb a 4:1:1 változat szokott lenni a fitneszrajongók körében.

A BCAA-k használata egyszerű. Általában porított formában, vízzel vagy tetszőleges itallal keverve fogyasztják edzés előtt, alatt vagy után, de kapszulás kiszerelések is elérhetőek.
A fogyasztás időpontja az egyéni preferenciáktól és a fitneszcéloktól függően változhat. Vannak, akik szívesebben fogyasztanak BCAA-kat edzés előtt a teljesítmény fokozása érdekében, míg mások az edzés utáni fogyasztást választják a felépülés elősegítése érdekében, de természetesen az edzés előtt és utáni bevétel sem egy rossz ötlet.

A BCAA-kiegészítőket a sportolók széles körének ajánljuk, beleértve, a testépítőket és a fitneszrajongókat, gyakorlatilag mindenkit, aki szeretné maximalizálni edzéssel kapcsolatos eredményeit.

Ezen kiegészítők hasznosak lehetnek azok számára is, akik kalóriaszegény diétát folytatnak, és céljuk a sovány izomtömeg megőrzése a fogyás során.

Összefoglalva, a BCAA-k számtalan előnyt kínálnak azok számára, akik edzettségük, állóképességük javítására törekszenek. Az izomnövekedés és a regeneráció elősegítésétől az edzésteljesítmény fokozásáig és a fáradtsági küszöb kitolásáig a BCAA értékes társként segít.

Elolvasom a cikket