Egy új terápia napok alatt elpusztítja a halálos agydaganatot

Két másik, hasonló rákdiagnózissal rendelkező személynek nem volt ilyen pozitív eredménye, de az innovatív kezelés reményt ad az ebben az agresszív ráktípusban szenvedők számára. A glioblasztóma az egyik leghalálosabb ráktípus. A glioblasztómában szenvedők akár 95 százaléka nem éli túl az öt évet.

Az amerikai Mass General Cancer Center kutatóinak az az ötlete támadt, hogy a CAR T-sejt terápia nevű kezelés, amely a beteg saját immunrendszerét használja, működhet a glioblasztóma ellen.

Ez a terápia, amelyet már alkalmaznak vérrák esetén, hatékonyan találja meg és támadja meg a rákos sejteket. A beteg T-sejtjeit kivonják a szervezetéből, módosítják, hogy kiszúrják a rákos sejteken található specifikus markereket, majd infúzióval visszaültetik a szervezetbe.

A glioblasztómának azonban különböző formái vannak, ami megnehezíti a T-sejtek módosítását. Ennek megoldására a kutatók megállapították, hogyan lehet a CAR T-sejteket olyan antitestek termelésére serkenteni, amelyek a normál EGFR-t is keresik. Ezek a fehérjék általában nem az agysejtekben vannak, hanem a rákos sejtekben.

A humán kísérletbe csak három beteget választottak ki, akiket mindannyian a glioblasztóma valamelyik típusával diagnosztizáltak.

Az első páciens, egy 74 éves férfi, már kipróbálta a szokásos gyógyszeres és sugárkezelést a daganatára, de egy évvel később visszaesett. Miután megkapta a CARv3–TEAM–E T-sejtek infúzióját, a kezelés elkezdett eredményeket produkálni. Alig egy nappal később egy MRI-vizsgálat kimutatta, hogy a daganat jelentősen összezsugorodott.

Hasonló volt a helyzet egy 57 éves nővel is, akinek az agya bal oldalán volt egy nagy glioblasztóma tumor. A daganat öt nappal a terápia után majdnem eltűnt, de végül alig egy hónappal később újra növekedni kezdett.

A harmadik résztvevőnél, a 72 évesnél a kezelés után a rák visszatérésének semmilyen jelét nem mutatta. Az egyetlen mellékhatás a láz és néhány apró csomó volt a tüdejében, amelyek gyorsan elmúltak.

E pozitív eredmények miatt a kutatók bizakodóak az új immunterápiás módszer további tanulmányozását illetően – adta hírül a ScienceAlert.

Elolvasom a cikket