Érvek és ellenérvek a kávé mellett

A kávé legfőbb pozitívumát már említettük: ébren tart minket. Igen, valóban, a kávéban található koffein felelős azért, hogy agyunk felpörög, javul a koncentrációnk, és jobb szellemi, sőt, testi teljesítményre vagyunk képesek. Ezzel a kávé pszichoaktív szernek számít, pont, mint a drogok vagy a cigaretta. És ahogy ezek esetében, úgy a kávéval kapcsolatban is kialakulhat a függőség: a szervezetünk hozzászokik a kávé serkentő hatásához, és egy idő után nélküle valóban nem tudunk kikelni az ágyból: pszichésen és fizikailag is függünk tőle. Már csak ezért is fontos, hogy ne vigyük túlzásba a kávéfogyasztást, napi egynél álljunk meg! Vannak ezen kívül más serkentőszerek is, és nem, most nem az energiaitalokra gondolunk. Próbáljuk ki a zöld teát vagy a guaranakivonatot!

A kávébarátok azt szokták emlegetni, hogy kedvenc italuk tele van antioxidánsokkal és egyéb értékes mikrotápanyagokkal. A kávéban valóban található olyan anyag, ami megköti az ártalmas szabadgyököket, és egyéb vitaminok, például B-vitaminok, foszfor, mangán és magnézium is van benne, ezek mértéke valójában elenyésző. Sőt, a rosszul főzött kávéban akad csersav is, ami kifejezetten káros számunkra, így ha ragaszkodunk a kávéhoz, mindenképpen minőségi, helyesen elkészített változatot fogyasszunk belőle.

Jó hír, hogy egyes kutatások szerint a kávéfogyasztók tovább élnek, kevésbé hajlamosak a cukorbetegségre, a depresszióra és a szívbetegségekre, legalábbis a 30 éves utánkövetés szerint, és ezért a felelős, úgy tűnik, a koffein.

Elolvasom a cikket