„Mint viszonylag nemrég kiderült, csak a narancs hasznos, a belőle készült gyümölcslé káros. Különösen a negyven év felettiek számára, amikor már kezdenek megjelenni a krónikus betegségek, a magas vérnyomás, a túlsúly, a metabolikus szindróma. Náluk a gyümölcslé felgyorsítja az öregedési folyamatot” – osztotta meg Mihail Ginzburg.
A gyümölcslevek ártalmassága az oldott cukrok, köztük a káros fruktóz, és a nem elegendő rosttartalom miatt van. Ezzel szemben a friss narancs rostot tartalmaz, amely lassítja a cukrok felszívódását.
Ginzburg szerint nem csak a narancslevek veszélyesek, hanem minden gyümölcslé, beleértve a frissen facsart gyümölcsleveket is. Ráadásul a nektárok és a gyümölcslevet is tartalmazó italok még károsabbnak bizonyulnak, mint a pasztőrözött gyümölcslevek. A gyümölcslevek fogyasztásával járó problémák elkerülése érdekében a táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a gyümölcsleveket étkezés közben fogyasszuk, vagy korpás keksszel kombináljuk.