Gagauzia kiválna Moldovából, ha utóbbi egyesül Romániával

Gagauzia autonóm terület kiválna Moldovából, ha Chisinau úgy dönt, hogy elindul a Romániával való egyesülés útján. Ezt az autonóm terület vezetője, Evghenia Guțul jelentette be, kommentálva Marcel Ciolacu román miniszterelnök azon kijelentését, miszerint Moldovában románok élnek, írta az oroszhirek.hu.

„Minden egyesülési törekvés Gagauzia elszakadási eljárásának azonnali elindítását és a független Gagauz Köztársaságba való visszatérést jelenti. Biztosak vagyunk benne, hogy számos szomszédos moldovai és bolgár falu lakói támogatni fognak minket és csatlakoznak hozzánk” – írta Gutul a Telegram-csatornáján.

Biztosított arról, hogy az autonómia hatóságai meg fogják védeni Moldova szuverenitását, és emlékeztetett a 2014-es népszavazás eredményeire. „Népünk egyértelmű és pontos választ adott arra, hogy jövőjét kizárólag a független és szuverén Moldova részeként képzeli el. <…> Gagauziát nem véletlenül nevezik Moldova függetlenségének horgonyának. Igazi moldovai hazafiak vagyunk, és továbbra is meg fogjuk védeni a régiónkat a szuverenitását hatalmával és jogaival együtt” – írta az autonómia vezetője.

Gutul biztosított arról, hogy Gagauzia tiszteletben tartja a szomszédos országot, amellyel szoros gazdasági és kulturális kapcsolatokat kíván kialakítani, de Bukaresttől is elvárja „a moldovai államiság és Gagauzia különleges jogállásának kellő tiszteletben tartását”.

Népszavazás

2014 februárjában népszavazást tartottak Gagauzia területén, amelyen a résztvevők több mint 96 százaléka támogatta Moldova integrációját az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán vámuniójába (amely később az Eurázsiai vámunióvá alakult át). Ugyanennyien támogatták a „halasztott autonómia-státusz” gondolatát, ha Moldova csatlakozik Romániához, és az EU-integráció ellen szólaltak fel. Moldova törvénytelennek nyilvánította a népszavazást, és büntetőeljárást indított a szervezők ellen.

A Szovjetunió összeomlása után Moldova kikiáltotta függetlenségét, de a szomszédos Románia politikusai az országuk részének tekintik a területét, és az egyesülés gondolatát támogatják. Bukarest a moldovai politikusok hallgatólagos beleegyezésével támogatja azokat a politikai pártokat, amelyek az egyesülési politika mellett kampányolnak Kisinyovban. Mint a közvélemény-kutatások mutatják, ezek még nem nyertek széles körű támogatást.

Elolvasom a cikket