Így szabadulhat meg a hangyáktól

A fürdőszobában – csakúgy, mint a lakás más részeiben – hirtelen és nagy számban bukkanhatnak fel hangyák. Hogy mi vonzza őket a fürdőbe? Több dolog: lehet a mosdókagylóban, a kádban vagy a zuhany alatt lévő víz- és fogkrémmaradványokból származó élelmiszerdarabkák, a piperecikkek maradványai, az elhalt bőrsejtek vagy a hajszálak. Ha tisztán és szárazon tartja a fürdőt, nagyobb eséllyel kerülik el a hangyák.

A fürdőszobákban vannak nedves, sötét és nyirkos helyek – azaz pont olyan környezet, amelyben a hangyák jól érzik magukat. Emellett sokféle olyan természetes és mesterséges anyag is megtalálható ott, amelyekhez a hangyák vonzódnak, mint például a parfümmaradványok, szappanok, testápolók, fogkrémek, hajszálak, bőrdarabok.

Ezeken kívül a fürdőszobába számos olyan hely van, ami vonzza a hangyákat: nedves szőnyegek, eldugult lefolyók, a vízvezetékekben pangó víz szaga és természetesen a koszfoltok a nehezen tisztítható helyeken. A mosdószekrényben is gyakrabban vannak hangyák, ennek oka nagyon egyszerű: a csövekbe szorult, számukra finom ételdarabok és a víz igazi terített asztal a hangyáknak.

Bár a fürdőszoba első pillanatban tisztának és rendezettnek tűnhet, sajnos egész biztosan vannak benne olyan zugok, ahol a hangyák remekül érezhetik magukat, és gyorsan elszaporodhatnak. Nézzük, mit tehet megelőzésképp!

  • Használjon ventilátort vagy párátlanítót a zuhanyzás, fürdés közben!
  • Rendszeresen tisztítsa meg a csempék közötti részeket!
  • Mindig törölje fel a fürdőt, ne hagyja, hogy a kifolyt víz magától felszáradjon!
  • Rendszeresen cserélje a fürdőszobai szőnyegeket!
  • Rendszeresen ürítse ki a fürdőszobai szemetest, és mossa is el a vödröt!
  • A szappan mindig a szappantartóban legyen!
  • Időnként tisztítsa ki a fürdőszobai lefolyókat!
  • Ha repedéseket fedez fel a fúgában, javítsa ki a hibákat!

Előfordul, hogy mindezek ellenére megjelennek a hangyák. Mutatjuk, milyen anyagokkal harcolhat ellenük!

Az ecet hatékony megoldás a hangyák elleni harcban, hiszen az ecetsav megzavarja a hangyák feromonjait, amelyek a tájékozódásban segítik őket. A mosdó, a kád, a zuhanykabin, a falak, a tükrök és a szekrények ecetes oldattal történő letörlése tehát jó ötlet, ha hangyákkal találkozol a fürdőben, de szórófejes flakonból is fújhatja rájuk a tömény ecetet.

Természetes hangyaölő, használata nem bonyolult: egyszerűen csak szórja a kritikus területekre.

A bórax egy olyan vegyi anyag, amely számos háztartási termékben, például fogkrémben, szájvízben és testápolókban található. A hangyákra azonban veszélyes: károsítja a külső csontvázukat és az emésztőrendszerüket. Keverjen össze 50 gramm bóraxot 50 gramm porcukorral (vagy mézzel, mogyoróvajjal), adjon a keverékez 50 milliliter vizet, és keverje össze. Egy műanyag edényt vagy poharat lyukasszon ki tűvel, és ebbe tegye a keveréket. (Így csak a hangyák tudnak az anyaghoz jutni, a többi háziállat nem!)

  • Citrusfélék leve és héja

Az egyik legjobb hangyaírtó szer a citrom, de szúnyogok és csótányok ellen is bevethető. A legegyszerűbb, ha a citrom héját teszi a hangyák útvonalára, de a citromlevet szórófejes flakonba téve be is fújhatja azokat a helyeket, ahol a hangyák felbukkannak.

  • Bors, fahéj, fokhagyma

A hangyák nagyon irritálónak találják a cayenne bors, a fahéj, a fokhagyma illatát, így simán bevetheti ellenük.

Elolvasom a cikket