Kampánynyitány

2024. április 5. péntek. 11:5

A főpolgármesteri tanácsadók a júniusi választásra készülve kitalálták, hogy Karácsony Gergellyel szemben miért alkalmatlan a Fidesz–KDNP által Budapest élére javasolt Szentkirályi Alexandra. A kampányhoz a ballib (magát szigorúan és mindenkor függetlenként azonosító) média részére sorvezetőként pontokba szedték a legütősebb érveket. A dokumentumot a friss tavaszi szellő rejtélyes módon besodorta a postaládánkba, és most itt közkinccsé tesszük. Tíz indok rá, miért a jelenlegi főpolgármester irányítsa tovább az ország fővárosát:

1. Karácsony Gergely sokkal magasabb, mint Szentkirályi Alexandra.

2. Szentkirályi egyesek szerint ugyan csinos nő, de nincs bajusza. Vagy legalább egy diszkrét körszakálla. Márpedig az LMBTQ-közösség kifinomult ízlésvilágában ez az esztétikai fogyatékosság nehezen tolerálható. A progresszív társadalmi csoport aktivistáinak érvelése szerint ilyen ordító hiányossággal aligha képviselhetné hitelesen Budapest sokszínűségét.

3. Szentkirályi jól beszél angolul és németül, de svéd nyelvtudása még a hiperpasszív szintet sem éri el. Hogyan vállalkozhatna ezzel a felkészületlenséggel például a leendő stockholmi partnerével személyes kapcsolatot ápolni?

4. A jobboldali jelölt férje honvédelmi miniszter. Az efféle családi összefonódás melegágya lehet a főváros–vidék közötti háborúskodás kiélezésének. A budapestiek nem hívei a kardcsörtetésnek, békét akarnak.

5. Szentkirályi Alexandra megválasztása esetén a továbbiakban bizonytalanná válna például a Fővárosi Közgyűlés DK-s tagjainak szakértelmére támaszkodni. Félő, hogy az így előálló intellektuális vákuumot végső soron a budapesti választópolgárok sínylenék meg.

6. Szentkirályi megválasztása esetén szorgalmazná a Liszt Ferenc Repülőtérre a gyorsvasút megépítését. Itt azonban csupán egyfajta hivalkodó és drága presztízsberuházásról van szó. A reptér elérése autóval a belvárosból jelenleg másfél óra, amely idő nagyon értékes, tartalmas lehet, nem szabad elkótyavetyélni. Alkalmat teremt például átgondolni, hogy az utazásra mit felejtettünk otthon.

7. Szentkirályi Alexandrának provokatívan hosszú a haja. E viselet sértheti a tar fejű, gyér hajzatú budapestiek érzékenységét, viszálykodást szíthat. Karácsony külső megjelenése, frizurája kevésbé kelt irigységet. Budapest mindenkié.

8. Szemfüles oknyomozó újságírók fényt derítettek Szentkirályi Alexandra fiatalkori múltjának sötét foltjára. Egykori szomszédok hiteles elbeszélése szerint kisiskolás tanulóként gyakran megdézsmálta a családi kamrában tárolt befőtteket, amiért mamája meg is feddte. Ilyen mentalitással miként lenne elvárható tőle a főváros felelősségteljes irányítása?

9. Szentkirályi keveset biciklizik, ám feltűnően gyakran kirándul. Fennáll a veszély, hogy e szenvedélye a munka rovására menne, Budapest élére inkább egy összeszedett, a városáért élő, kiforrott személyiségre van szükség. Amíg ő az erdőket járja, a mókusokat nézegeti, a város vezető nélkül maradna, fejetlenség, káosz alakulhatna ki a városházán. Ez elfogadhatatlan.

10. Szentkirályi nem csak a pénzzel bánik szűkmarkúan, de a mosollyal is fukarkodik. Márpedig Budapest gyarapodását kellő eredménnyel csak egy garasoskodással nem bíbelődő, nagyvonalú, a bazsajgásban már bizonyított, karizmatikus főpolgármester szolgálhatja. Budapest legyen a jelenlegi felállásban még inkább egy nyitottabb, élhetőbb, jobb város.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket