Karácsony pedigréje

Karácsony Gergely virtuális főpolgármesternek, a felelősség elől az angolna ügyességével menekülni képes szabaduló-művésznek a titkát nehéz megfejteni. Talán az áldozati szerep, amelybe magát oly leleményesen helyezni képes, lehet az egyik kulcsmomentuma ennek a titoknak. Illetve ennek fortélyos kommunikációja is. Az a sármos félmosoly, a jó beszélőke, amelyektől az öregasszonyok is elalélnak a civil tüntikézéseken, amelyeken imád színpadra lépni, vagy az ATV stúdiójában, ahol lehet jó nagyokat füllenteni a megértő alákérdezésekkor. Talán még az ügyesen előadott civilség, annak a csúnya pártoskodásnak a zárójelbe tétele is beletartozik abba a receptúrába, amely a mai főpolgármester pedigréjét építgeti.

Ezt jól reprezentálja, hogy a Párbeszéd Magyarország nevű párt, amelynek Karácsony Gergely az arca, tizenkét éve úgy van jelen a magyar közéletben, hogy lényegében nincs is. Soha egyetlen választáson önállóan nem mérette meg magát, nem indult, mégis parlamenti frakciót tudott alakítani. Úgy tűnt, a helyzet úgy alakul a 2022-es brutális ellenzéki bukás után, hogy most az európai parlamenti választáson, illetve a helyhatósági választáson, meg kell majd méretnie magát önállóan is, ám a huszonnegyedik órában sikerült ezt a hatalmas pofára esést ígérő veszélyt is elhárítani.

Gyurcsány Ferenc DK-ja ugyanis mentőövet hajított az ugyancsak végső haláltusában senyvedő MSZP mellett a zöld jelmezt öltő Párbeszédnek is. Cserében Karácsony újra fellovagolhat a Parnasszusra Budapest főpolgármester-jelöltjeként, és Gyurcsány Ferenc foglyaként továbbra is eljátszhatja kisded harcait a szabadságért a zsarnok kormány ellen. Holott korábban maga Fletó mondta Karácsonyról, hogy – uram bocsá’ – egy puha pöcs, aki nem áll bele kemény legény módjára a kormány elleni harcba.

Ami viszont a főpolgármesteri teljesítményét illeti, beleállt ő, nem győzte magyarázni, hogy az elmúlt öt évben a kormány kivéreztette a szabad városokat, elvonta forrásaikat, eltiporta a szabadság kis köreit, amelyeket ő oly gondosan építgetett a puskaporos világban. A Lánchíd beruházásának ügye, amelyet most éppen a rendőrség vizsgál, hogy annak kivitelezője vajon miért adott több mint egymilliárd forintot egy alvállalkozónak, amit aztán készpénzben kivettek, s nem látni, hogy a pénz kihez és hova került, némiképp árnyalja ezt a pedigrét. De említhetnék az óbudai polgármesteri hivatalban nemrég tartott házkutatást is, ahol történetesen ugyanez játszódott le, s az egyik gyanúsított éppen Karácsony 99 Mozgalmának egyik kampányembere.

Nem szólva a zuglói örökségről, ahova Karácsony szavait idézve, neki nem szabad visszamenni, mert akkor ott őt elássák. A miniszterelnök-jelöltségtől Márki-Zay Péter javára 2022-ben csak akkor lépett volna vissza, ha őt elüti a villamos. Ezek szerint elütötte, mert hát visszalépett, de az okot eltitkolta, a 99 Mozgalom kampányában összegyűjtött több mint félmilliárd forint mikroadományról viszont máig nem hajlandó nyilatkozni. Ilyen körülmények közt már az is teljesen abszurd, hogy Karácsony egyáltalán újra rajthoz állhat a főpolgármesteri választáson.

Csak emlékeztetnék, hogy Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője már 2019 tavaszán egy lapunknak adott interjúban arról beszélt, hogy a parkolási botrányban Karácsony Gergely zuglói polgármester pedigréje nem hófehér. Azokban a kerületekben, ahol nyolc éve veszteséges a fizetős parkolás, ez idő alatt legalább négymilliárd forint maradhatott volna az önkormányzatok kasszájában – mondta akkor Csárdi.

És lám, a zuglói parkolási botrányban is a rendőrség vizsgálódik, a gyanú szerint a jelenlegi polgármester, Horváth Csaba és Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő 250-250 millió forint vesztegetési pénzt kért a parkolás-üzemeltetést végző cégtől. Karácsony mindenesetre polgármesterként nem akadályozta meg, hogy a hírhedt Centrum Parkoló Kft.-vel szerződést kössenek, holott tudott arról, hogy van jobb ajánlat is.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket