Kritikus ponthoz közeledik Ukrajna

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna kritikus pillanathoz közeledik, és továbbra is égető szüksége van további légvédelemre a városok védelme érdekében. Szerinte most van a döntő pillanat, és szükséges, hogy a segélycsomagot még ebben a hónapban jóváhagyják.

Korábban Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke reményét fejezte ki, hogy a törvényhozók az április 9-i szünetről való visszatérés után azonnal meg tudják fontolni az Ukrajnának nyújtandó segélyről szóló törvényjavaslatot. A dokumentum várhatóan új rendelkezéseket tartalmazhat, többek között a befagyasztott orosz vagyon elkobzásának lehetőségét. Johnson azonban az Ukrajnának nyújtott segélyekkel elégedetlen törvényhozótársak ellenállásába ütközhet. A képviselőház demokrata kisebbsége jelezte, hogy kész támogatni a házelnököt egy ilyen esetben.

Az amerikai kormányzat tavaly kimerítette az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és idén már csak egy 300 millió dolláros segélycsomagot adott át. A Fehér Ház Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros kérését most várhatóan jóváhagyják.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások hátráltatják a konfliktus megoldását, és a NATO-országokat is bevonják a patthelyzetbe, amit „játéknak a tűzzel” tekint. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy minden Ukrajnába irányuló fegyverszállítás legitim célpont lenne Oroszország számára. Szerinte az USA és a NATO nemcsak a fegyverszállításokkal, hanem az ukrán katonák kiképzésével is közvetlenül részt vesz a konfliktusban. A Kreml úgy véli, hogy a Nyugat fegyverszállításainak növelése nem segíti elő a tárgyalásokat, és negatív következményekkel jár.

Elolvasom a cikket