Öt egészséges élelmiszer, amelyek bizonyítottan csökkentik a rák kockázatát

A rákos megbetegedéseket nem lehet teljesen megelőzni, de vannak bizonyos életmódbeli változtatások és étrendek, amelyeket követhetünk, és amelyek csökkenthetik a kockázatot.

A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos az általános egészség szempontjából. A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása azonban segíthet abban, hogy hosszú és egészséges életet éljünk – többek között az alább felsoroltakkal. A megfelelő ételek fogyasztása mellett az aktivitás, a megfelelő testsúly megtartása is segíthet csökkenteni a rák kockázatát – számol be a Gloucestershire Live. Különböző tanulmányok szerint a bogyós gyümölcsök, a szőlő, a brokkoli, a paradicsom és a teljes kiőrlésű gabonafélék rákmegelőző tulajdonságokkal rendelkeznek.

1. Bogyós gyümölcsök

A szeder, az áfonya az eper és a legtöbb más bogyós gyümölcs tele van antioxidánsokkal. Tanulmányok szerint ezek az antioxidánsok segíthetnek a szervezetnek megvédeni magát a sejtkárosodástól, amely különböző ráktípusokhoz vezethet. Az áfonya az antioxidánsok legerősebb forrásai közé tartozik. Egy antocianozidok nevű, rákellenes vegyi anyagot tartalmaznak.

A National Foundation for Cancer Research szerint az antocianozidok az egyik legerősebb antioxidánsok közé tartoznak. Számos rákellenes tulajdonságot találtak bennük, többek között gyökfogó aktivitást, a II. fázisú méregtelenítő enzimek stimulálását, valamint a sejtburjánzás és a gyulladás csökkentését.

A szeder az antocianozidok másik nagyszerű forrása. Az eper szintén jó antioxidáns- és folsavforrás, valamint kiváló C-vitaminforrás, amely bizonyítottan csökkenti a nyelőcsőrák kockázatát.

2. Szőlő

A vörös szőlő szintén gazdag az antioxidáns resveratrolban. Tanulmányok szerint a resveratrol képes arra, hogy esetleg megállítsa a rák kialakulását a mellben, a májban, a gyomorban és a nyirokrendszerben. A Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent új kutatás szerint a vörös szőlőlé kisebb dózisban hatékonyabban akadályozza meg a bélrák kialakulását egerekben, mint nagy dózisban. Egy 2023-as tanulmány szerint a resveratrol rákellenes hatásúnak is bizonyult, így ígéretes gyógyszer számos rákos megbetegedés kezelésére és megelőzésére.

3. Brokkoli

Tanulmányok szerint a brokkoli és rokonai olyan különleges növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek megvédhetik a szervezetet a gyomorráktól. A kutatások azt is sugallják, hogy csökkentheti a száj, a garat, a gége és a nyelőcső rákos megbetegedéseinek kockázatát. A Johns Hopkins School of Medicine és a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont laboratóriumi kutatásai szerint a brokkoliban és a brokkolicsírában található szulforafán elpusztítja azt a baktériumot, amelyről ismert, hogy fekélyt és gyomorrákot okoz.

4. Paradicsom

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidánsnak köszönheti. A tanulmányok azt mutatják, hogy a likopin képes felvenni a harcot a prosztatarák ellen. Egyes bizonyítékok még azt is mutatják, hogy a feldolgozott paradicsomtermékekben, például a paradicsomszószban erősebb. A likopin emellett gyulladáscsökkentőként is bizonyítottan képes gátolni a rákkeltés előrehaladását. Kutatások kimutatták, hogy a likopin jelenléte gátló hatással van olyan tényezőkre, mint a sejtinvázió, az angiogenezis és az áttétképződés, amelyek mind kulcsfontosságú tevékenységek a rák kialakulásában.

5. Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel. Ezek együttesen csökkenthetik a rák kockázatát. A Cancer Research UK szerint a rostban gazdag étrend, különösen a teljes kiőrlésű gabonafélék, segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát. Egy 2020-as tanulmány szerint: „A metaanalízisek következetesen azt mutatják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása összefügg a teljes rákos halálozás alacsonyabb kockázatával. A kockázatcsökkenés a teljes kiőrlésű gabonafélék legmagasabb bevitele esetén 5 százalék és 12 százalék között mozgott. A dózis-hatás elemzésekben minden 30 g/nap teljes kiőrlésű gabona bevitele 7 százalékkal alacsonyabb rákhalálozási kockázattal járt együtt.”

Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) szerint pedig erős bizonyíték van arra, hogy legalább napi három adag teljes kiőrlésű gabona elfogyasztása csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A több rost és teljes kiőrlésű gabona érdekében próbálja meg a mindennapi élelmiszereket, például a kenyeret, tésztát vagy rizst teljes kiőrlésű vagy barna alternatívára cserélni.

Elolvasom a cikket