Ukrajna felszólítja Trumpot, hogy kövesse Reagant

Az amerikai republikánusoknak és az elnökjelöltjüknek, Donald Trumpnak emlékezniük kell arra, hogy Ronald Reagan pártját képviselik, és támogatniuk kell Ukrajnát, mert az orosz erők nagy offenzívára épülnek májusban vagy júniusban –nyilatkozta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök befolyásos kabinetfőnöke a Politicónak adott interjújában csütörtök este Kijevben.

Arra a kérdésre, hogy tart-e Trump újraválasztásától, vagy attól, hogy Joe Biden elnök 60 milliárd dolláros Ukrajnának szánt segélycsomagját végül nem fogadja el a republikánusok által ellenőrzött képviselőház, ahol azt hónapok óta leállítják a Trumphoz hűséges képviselők, Jermak úgy válaszolt: nem hinné, hogy a republikánusok elfelejtenék Reagan 1981-1989-es elnökségét és hidegháborús keresztes hadjáratát Moszkva „gonosz birodalma” ellen.

„Nem hiszem, hogy bárki, aki Ronald Reagan pártját képviseli, magára hagyja Ukrajnát. Reagan megértette a Szovjetuniót és Oroszországot, és bárki, aki így tesz, továbbra is támogatni fogja harcosainkat, mert megérti, hogy a diktátorok soha nem állnak meg önként, hanem meg kell őket állítani” – fogalmazott a kabinetfőnök.

Jermak, aki percekkel az interjú előtt beszélt telefonon Biden nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel, továbbra is biztos volt abban, hogy a segélyt végül jóváhagyják az amerikai képviselők. Azt nem tudja, hogy ez mikor fog megtörténni, de kitart amellett, hogy hamarosan be kell következnie.

„Eközben ez az életünkbe kerül, és nagyon remélem, hogy még ebben a hónapban túl leszünk rajta, mert Ukrajna kritikus pillanathoz közeledik” – jelentette ki, mert meggyőződése szerint Oroszország nagy támadásra készül májusban vagy júniusban.

Elolvasom a cikket