Varsó: A NATO-országok közös Ukrajna-missziót hoztak létre

„Meghoztuk a döntést egy NATO-misszió felállításáról. Ez nem azt jelenti, hogy háborúba megyünk, hanem azt, hogy mostantól a NATO koordinációs, kiképzési, tervezési képességeit felhasználhatjuk Ukrajna összehangoltabb támogatására” – mondta a miniszter.

Különösen az ukrán csapatokat fogják aktívabban kiképezni Lengyelországban – magyarázta Sikorski.

A lengyel miniszter a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján jelentette be az Ukrajnával kapcsolatos, nem katonai jellegű misszió létrehozásának tervét. Megjegyezte, hogy ez lehetővé tenné „a szövetség erőforrásainak felhasználását az ukránok kiképzésére, a szövetség logisztikájának vagy más közös elemeinknek a felhasználását”.

Moszkva állítása szerint a NATO-országok azáltal, hogy fegyvereket szállítanak és kiképzik az ukrán hadsereget a területükön, már régóta közvetlen résztvevői a konfliktusnak.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta a RIA Novosztyinak adott interjújában, hogy a NATO részéről Oroszországra irányuló bármilyen biztonsági fenyegetés nem marad válasz nélkül. Felidézte Vlagyimir Putyin szavait a Szövetségi Gyűléshez intézett beszédéből, miszerint „emlékszünk azoknak a sorsára, akik egykor kontingenseiket hazánk területére küldték, de most az esetleges beavatkozók számára sokkal tragikusabbak lesznek a következmények”.

Elolvasom a cikket