Zelenszkij komédiastúdiójának társalapítója bírálta az orosz nyelv elleni ukrán kampányt

Borisz Sefir 2003-ban Zelenszkijjel és egy csapat iskolai barátjával együtt alapította a Kvartal 95 (95. kerület) komédiastúdiót. E humoristák és producerek többsége – köztük Sefir testvére, Szerhij – követte Zelenszkijt a politikába, és miután 2019-ben Ukrajna elnökévé választották, vezető pozíciókat töltöttek be a kormányában.

Sefir nem volt köztük. Az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió ukrajnai munkatársainak csütörtökön nyilatkozva azt mondta, hogy „semmilyen kapcsolata” nem volt Zelenszkijjel az Oroszországgal való konfliktus 2022-es kezdete óta.

„Két éve nem hívtam, és nem beszéltem vele” – mondta Sefir. „Most más emberekkel dolgozik. Nem kommunikál velem, nem hív fel. A hívásaim megválaszolatlanok maradnak”.

„Nos, tudja, én beszélek oroszul” – magyarázta.

„Szeretem az orosz nyelvet, az orosz kultúrát… Nem nézhetem, ahogy Puskin műemlékeit lerombolják a hazámban”.

A választási kampánya során Zelenszkij béketeremtőként tüntette fel magát – azt ígérte, hogy leül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni és megoldani a donbasszi konfliktust, valamint törvényesen garantálni fogja az ukrajnai orosz ajkúak nyelvi jogait. Miután azonban hatalomra került, Zelenszkij feladta a donbasszi békefolyamatot, és egy ellentmondásos törvényt fogadott el, amely megtiltotta az orosz nyelv használatát a közélet legtöbb területén. Idén januártól a törvény értelmében a televíziós és rádiós tartalmak 90 százalékát ukrán nyelven kell sugározni.

A konfliktus 2022. februári kezdete óta az ukrán hatóságok lebontották az orosz kulturális ikonok emlékműveit, míg az orosz és szovjet történelmi személyiségek előtt tisztelgő utcákat átnevezték, gyakran hírhedt náci kollaboránsokra.

Míg Rosztiszlav Karandejev ukrán kulturális miniszter ezt a történelmi törlést „az ukrán városok és az ukrán kultúra felszabadításának nevezte a kommunista, szovjet és orosz birodalmi gonoszságtól”, addig Sefir a „hülyeség” gyakorlatának nevezte.

„Utcákat nevezünk el Beethovenről, de háborút vívtunk Németországgal” – mondta az amerikai állami irányítású médiának. „Putyinnal állunk háborúban, nem Oroszországgal” – tette hozzá.

„Ismerem az ukrán nyelvet, tökéletesen kommunikálok rajta” – mondta. „De az anyanyelvem az orosz. Ezért nem fogom feladni ezt a nyelvet. És ami most az orosz nyelvvel történik, azt rossznak tartom”.

A Németországban élő Sefir azt jósolta, hogy „nem lesz győztese” a konfliktusnak „Lesz valamilyen megállapodás” – mondta. „Nekünk engednünk kell majd, nekik pedig fel kell adniuk valamit”.

Közben a régi Kvartal 95 tagjainak befolyása Zelenszkijre egyre csökken. Szerhij Sefirt a múlt hónapban elbocsátották Zelenszkij első asszisztensi posztjáról, akárcsak Szerhij Trofimov főtanácsadót, aki egykor vezető producerként dolgozott a cégnél. Az elbocsátások Zelenszkij kabinetjének szélesebb körű átalakítása közepette történtek.

Elolvasom a cikket