Biden ultimátumot adott Netanjahunak

Joe Biden amerikai elnök ultimátumot intézett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, és azzal fenyegetőzött, hogy nem segíti tovább Izraelt, ha az nem változtat a Gázai övezetben folytatott hadműveleten – jelentette az Axios, írta az eadaily.com.

„Biden elnök ultimátumot adott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek egy csütörtöki telefonbeszélgetés során: azt mondta, hogy ha Izrael nem változtat a Gázai övezetben követett irányvonalán, „nem fogunk tudni többé segíteni önnek” – írta a portál.

Biden nem pontosította, hogy pontosan mit ért az amerikai támogatás elvesztése alatt, és ebben az összefüggésben nem említette az Izraelnek történő fegyverszállítások leállításának lehetőségét sem. Források szerint azonban ez volt Biden „legkeményebb” beszélgetése Netanjahuval „mind hangnemben, mind tartalomban” október 7-e óta.

Pénteken Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Netanjahu azt mondta Bidennek, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy kiigazítja hadviselési gyakorlatát, miután a Gázai övezetben lecsapott a World Central Kitchen (WCK) önkénteseire, hogy megvédje a palesztin civileket segítő humanitárius dolgozókat.

Elolvasom a cikket