Ezek azok a biológiai folyamatok, amelyek alvajárást válthatnak ki az emberekben

A szomnambulizmus, más néven alvajárás, olyan állapot, amelyben az ember alvás közben, anélkül, hogy tudatában lenne, az agy bizonyos részeiben fellépő ingerület hatására különböző cselekvéseket hajt végre – írta a pravda.ru.

Az ókorban sok nép ezt a jelenséget a Hold misztikus hatásával hozták összefüggésbe, amely a nevében is tükröződik. Ma már a tudomány pontosabb meghatározást adott erre az állapotra, amely a szomnambulizmus.

Az alvajárás sokféleképpen jelentkezhet: az egyszerű ágyban való mozgástól és gesztikulálástól kezdve az összetett feladatok végrehajtásán át akár több kilométeres házon kívüli táv megtételéig. Az alvajárás jellegzetes jele az arckifejezés hiánya, a nyitott szemek, és ébredéskor az illető nem emlékszik a cselekedeteire.

Ez az alvajárási zavar leggyakrabban gyermekeknél (kb. 15 százalék) fordul elő, akiknek a szervezete aktívan fejlődik, valamint befolyásolható természetű felnőtteknél. Pszicho-emocionális stressz, fáradtság, álmatlanság, láz vagy mérgezés is kiválthat alvajárási epizódot. Felnőtteknél az alvajárás gyakran neuropszichiátriai rendellenességek vagy epilepszia tünete lehet.

Ha az alvajárás rendszeresen előfordul, fontos, hogy szakemberhez forduljon diagnózis és kezelés céljából.

Elolvasom a cikket