Ha cukorbeteg, érdemes napi szinten ezt a fűszert fogyasztania

A fűszerek előnyei nem korlátozódnak az ételek ízének gazdagítására. Hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek, többek között képesek csökkenteni a vércukorszintet és javítani az inzulinrezisztenciát.

Az Eating well című kiadvány azt írja, hogy a gyömbér erőteljes hatással van a vércukorszintre.

A gyömbér erős polifenolokat, például gingerolt tartalmaz, amelyek harcolnak a gyulladás ellen, ami közvetve segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában – mondja Kanchan Koya.

„A gyulladás összefügg az inzulinrezisztenciával és a rossz vércukorszint-szabályozással. Ezért a gyulladás megszüntetése az olyan fűszerekkel, mint a gyömbér, jótékony hatással lehet a vércukorszintre” – mondja.

A gyömbér előnyeit alátámasztó kutatások nagy részét gyömbér-kiegészítőkkel végezték, ami különbözik a gyömbér étkezésben való felhasználásától.

A Nutrients című szaklapban 2024-ben megjelent áttekintésben és metaanalízisben a kutatók a fekete kömény, a szegfűszeg, a petrezselyem, a sáfrány, a kakukkfű, a gyömbér, a fekete bors, a rozmaring, a kurkuma, a bazsalikom, az oregánó és a fahéj – a 2. típusú cukorbetegek vércukorszintjére gyakorolt hatását vizsgálták. Megmérték az éhgyomri vércukorszintet, a glikált hemoglobin (A1C) és az inzulin koncentrációját. A gyömbér, a kurkumin, a sáfrány és a fahéj jelentősen csökkentette a vércukorszintet, míg a fekete kömény és a gyömbér az A1C-t és az inzulinszintet. A napi 600-3000 milligramm közötti adagban adott gyömbér volt az egyetlen olyan fűszer, amely mindhárom mérőszámra jelentős hatást gyakorolt.

„Egyes tanulmányok szerint a gyömbérnek pozitív hatása lehet a vércukorszintre azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet és lassítja a szénhidrátok emésztését, ami kisebb vércukorszint-emelkedéshez vezet étkezés után” – mondja Colette Miko, a Top Nutrition Coaching regisztrált dietetikusa és diabetológiai oktatója.

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine című folyóiratban 2018-ban közzétett 10 tanulmány metaanalízise megállapította, hogy a gyömbér gátolhatja a szénhidrátok emésztésében és felszívódásában szerepet játszó enzimeket, valamint hatással van a glükózanyagcserével kapcsolatos útvonalakra és védi a béta-sejteket, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Mikko megjegyzi, hogy a gyömbérnek további előnyei is vannak: „Sok prediabéteszes és cukorbeteg embernél magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, és a gyömbér bizonyítottan pozitív hatással van a koleszterinszintre”.

Miko megjegyzi, hogy a főzés ezzel a fűszerrel jótékony hatású lehet.

„A gyömbér használatának kevés hátránya van, ezért azt mondom, miért ne építenénk be az étrendünkbe a jótékony polifenolok, a gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő hatásai miatt” – mondja.

Az egyetlen fenntartás a gyomorégés, mivel a nagy mennyiségű gyömbér súlyosbíthatja a tüneteket, teszi hozzá a szakértő.

A különféle növények, köztük a fűszernövények és fűszerek fogyasztása fontos stratégia a cukorbetegség megelőzésében, illetve a vércukorszint szabályozásában, ha már megbetegedtünk.

„A gyógynövények és fűszerek ízesítik és változatossá teszik az ételeket. Emellett képesek csökkenteni a gyulladást” – mondja Miko.

Ráadásul a gyógynövények és fűszerek nátrium- és zsírtartalma alacsony, amit fontos figyelembe venni, ha valaki cukorbeteg, és fokozottan oda kell figyelnie a szív egészségére.

Elolvasom a cikket