Így javíthatjuk májunk egészségét

Miért fontos a máj egészségének ellenőrzése?

A máj olyan szerv, amely minőségi és boldog életet biztosít az embernek. Ha elkezd meghibásodni, minden terv és álom gyorsan feledésbe merül.

Az igazságosság kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy a máj általában nem fáj. Minden negatív változás benne észrevétlenül történik. És csak vérvizsgálatok, ultrahang és egyéb vizsgálatok elvégzésével derül ki, hogy a máj szenved.

Andrei Okhrimov hepatológus szerint a máj számos hasznos feladatot lát el:

– aktiválja az emésztést;

– részt vesz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében;

– javítja a hormonok és vitaminok szintézisét;

– feldolgozza a méreganyagokat, és eltávolítja azokat a szervezetből.

Ugyanakkor a szerv egészségére veszélyes lehet nemcsak az alkohol vagy a cigaretta, hanem egyes ízletes élelmiszerek is, mint például a zsíros hús, a savanyúságok és a füstölt hús.

A káros élelmiszerek túlzott fogyasztása, különös tekintettel a zsíros, lisztes, sós és édes termékekre, a nem alkoholos zsírmájbetegség kialakulásához vezethet. Ez az egyik olyan betegség, amelyet ma leggyakrabban diagnosztizálnak – mondja a hepatológus.

Milyen táplálkozás jó a májnak?

A májbetegségre hajlamos embereknek a következő szabályokat kell betartaniuk:

– utasítsák vissza az alkohol és az energiaitalok fogyasztását;

– hetente kettőnél többször ne fogyasszanak paradicsomot, tengeri halat, savanyított zöldségeket, tojást és zsíros sajtokat.

De teljesen ki kell zárni az étrendből a sült húst és halat, a bolti édességet és a csokoládét, valamint a lekvárt is.

Az étrendtől való bármilyen eltérés hepatózis vagy zsírmájbetegség kialakulásához vezethet. Az ezekből származó kezelés mindig hosszú és maximális felelősséget igényel a pácienstől. Ellenkező esetben az élet meghosszabbításának egyetlen módja csak a májátültetési műtét lehet – mondta az orvos.

Elolvasom a cikket