Meggyilkolt kislány adta a gyermekmentő nevét

LMA
2024. április 6. szombat. 14:50
Frissítve: 2024. április 6. 14:54

Rendkívül sokan mozdultak meg 1996-ban a texasi Arlingtonban Amber Hagermant felkutatása érdekében. A kislánynak biciklizés közben veszett nyoma, s állítólag egy fekete kisteherautót vezető férfi hurcolta magával. A gyermek maradványait négy nappal később egy vízfolyásban találták meg. A boncolás utóbb megállapította, hogy Amber egy, a nyakát ért szúrás következtében halt meg.

Bár az ügy sajnos máig megoldatlan maradt, mégis ez a tragikus esemény vezetett el az úgynevezett Amber Alert rendszer életre hívásához. Történt ugyanis, hogy az eltűnés tényének közzététele után Diana Simone Fort Worthi lakos felhívott egy helyi rádióállomást. Az asszony a vezetőtől azt kérte, „mondják be” a műsorba azt, amit eddig már sikerült megtudni, azért, hogy a járművezetők is kereshessék a gyanús gépkocsit.

Végül ebből az ötletből született az Amber Alert, ami a kislány nevébe foglalta az America’s Missing: Broadcast Emergency Response rövidítést.

Az élesítés 1998-ban történt, s rögvest sikert is hozott, amikor Rae-Leigh Bradburyt a bébiszittere elrabolta. Az édesanya, Patricia Sokolowski az eltűnés felfedése után azonnal kiküldött egy Amber-riasztást – s nem sokkal ezután egy sofőr telefonált is és jelentette, hogy észlelte a gyermekfelügyelőt egy helyi autópályán. A rendőrség a kapott információk alapján egy órán belül elfogta a bűnözőt.

Fontos megjegyezni, a rendszer bevezetése óta csak az Egyesült Államokban közel kétezer kis- és fiatalkorút lehetett így visszajuttatni a szüleihez.

A módszer egyébként viszonylag egyszerű, hiszen abból indul ki, hogy a kicsik eltűnését vagy elrablását követően az első 24–48 óra a legfontosabb. A rendőrségi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ekkor van a legnagyobb esély a köddé vált személy föllelésére. Ezért amint riasztás érkezik, a rendszerben részt vevő államok belügyminisztériumai azonnal SMS-t küldenek minden telefonszámra, továbbá a televíziós és rádiós adásokat is meg kell szakítani az üzenet továbbítása érdekében. Mindezen túl pedig a felhívás megjelenik az autópályák elektronikus kijelzőin, a digitális reklámtáblákon, a repülőtereken, valamint az autóbusz- és vasútállomásokon, továbbá az internet minden lehetséges felületén.

Természetesen léteznek olyan esetek, amikor az Amber Alert rendszer akkor is néma marad, ha nyilvánvalóan bűncselekmény történt. Erre leginkább akkor kerül sor, ha a hatóságok mérlegelése alapján a hírverés nagyobb kárt okozna, mint hasznot.

Elolvasom a cikket