A szakember hangsúlyozta, hogy ez az ital javítja az agy kognitív funkcióit. Megelőzi a Parkinson-kór kialakulását is.
„A kávé javítja a kognitív funkciókat. Az összetételében lévő koffein megakadályozza az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulását. Emellett egyes felmérések azt mutatják, hogy ez az ital csökkenti számos rosszindulatú daganatos betegség kockázatát” – magyarázta az orvos.
Az idősek kávéfogyasztására vonatkozóan nincsenek különösebb korlátozások: naponta egy-két csészényit ihatnak. A koffein magas koncentrációjánál egyeseknél remegés, tachikardia, szorongás és szédülés jelentkezhet. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, érdemes csökkenteni az ital mennyiségét – mondta Runikhina.
A szakértő azt tanácsolja az időseknek, hogy a cseresznyelével egészítsék ki még az étrendjüket, ugyanis az nagyszámú antioxidánst tartalmaz, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ajánlott továbbá gránátalma-, áfonya- és eperlevek fogyasztása. Ugyanakkor az orvos megjegyezte, hogy nem bolti gyümölcsleveket, hanem házi készítésű gyümölcsleveket kell inni az előnyök kihasználásához. Idős korban korlátozni kell az alkohol és az édes üdítők fogyasztását.