Tünetek, amelyek jódhiányt jelezhetnek

Magyar Tibor
2024. április 7. vasárnap. 5:31

A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő jódbevitel, azonban túlzott mértékű fogyasztása káros is lehet. A jód természetes körülmények között a tengervízben, illetve a talajban található meg.

A jód a pajzsmirigy tiroxin hormonjának termeléséhez szükséges. A tiroxin számos sejt anyagcseréjére hatással van, a csontok és az idegek megfelelő fejlődésében is szerepet tölt be, valamint befolyásolja a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcsereutakat is.

A jód fontos szerepet tölt be a magzati életkorban, illetve kisgyermekkorban is: az agy és az idegrendszer érésében nélkülözhetetlen, valamint az érzékszervek működését, a figyelmet és a koordinációt is támogatja.

A jódhiány kóros fáradtságot, hidegintoleranciát, koncentrációzavart és hajhullást eredményez. Ezenkívül jódhiány esetén a pajzsmirigy növekedése golyvát okozhat.

A jódhiány további tünetei lehet az izomgyengeség, a súlygyarapodás, a tanulási és memóriazavarok, a székrekedés, a gyenge, alacsony pulzus, a száraz bőr, a puffadt arc és a rendszertelen menstruáció.

Gyermekekben súlyos, hosszan tartó jódhiány fejlődésbeli visszamaradáshoz, agyi károsodáshoz, alacsony IQ-hoz és az intellektus hanyatlásához, kreténizmushoz vezethet.

Vannak olyan térségek, ahol a termőföld és a víz nem tartalmaz kellő mennyiségű jódot, erre kiváló megoldást jelent jódozott só fogyasztása. Akad olyan eset is, amikor a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő mennyiségű jódot.

Fokozott rizikójuk van jódhiány kialakulására a várandósoknak, a szoptató édesanyáknak, a magzatoknak és az újszülötteknek.

A jódhiány esetében a fizikális vizsgálaton túl vérvétel szükséges – főként a TSH-szintet nézik, illetve a T3, T4 hormon szintjét – a diagnózisalkotáshoz. Ha ezekben az értékekben eltérés mutatkozik, akkor a vizsgálat kiegészíthető pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal, amely segítségével képet kapunk a pajzsmirigy szerkezetéről. Ebben az esetben javasolt endokrinológussal konzultálni. A jód szintjének meghatározása laboratóriumi körülmények között is lehetséges, rutinszerű meghatározása nem része a mindennapi orvosi gyakorlatnak.

A jódhiány kezelése során fontos jódban gazdag ételek fogyasztása, jódozott só használata, valamint jódpótló készítmények szedése.

A jódhiány megelőzése hasonló a kezelésénél leírtakkal: törekedjünk jódban gazdag ételeket fogyasztani, valamint a használt só jódozott legyen. A kismamák és a szoptató édesanyák a jódhiány megelőzésére szedjenek jódpótló készítményt a kezelőorvosukkal folytatott konzultációt követően.

Fontos, hogy a jódpótlást megelőzően mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mivel egyes pajzsmirigybetegségek esetén (pl. pajzsmirigy-adenóma) a hirtelen nagy mennyiségű jódpótlás káros hatással is lehet az egészségre: pajzsmirigy túl- és alulműködést egyaránt okozhat, ami súlyos anyagcsere-problémákhoz vezethet, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Elolvasom a cikket