Ukrajnában katonai szolgálatra akarják kötelezni a 18 és 60 év közötti nőket

A lap szerint a katonai szolgálatra kötelezettek elektronikus nyilvántartásáról szóló, Zelenszkij által korábban aláírt törvény előírja, hogy minden 18-60 év közötti ukrán állampolgár – nemtől függetlenül – hadköteles. Az újságírók ebből arra következtettek, hogy a nők is bekerülnek a katonai szolgálatra kötelezettek nyilvántartásába.

Ezen a héten Ukrajna 27-ről 25 évre csökkentette a mozgósítási korhatárt. Emellett Volodimir Zelenszkij aláírta a „korlátozottan alkalmas” státusz megszüntetéséről szóló törvényt a katonai szolgálattal kapcsolatban, valamint egy másik törvényt az „elektronikus sorkatonai hivatal” létrehozásáról, amelyen keresztül az idézéseket online formában lehet kiküldeni.

Az ukrajnai államárulással gyanúsított Olekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada parlamenti képviselője szerint Zelenszkij ezeket a törvényeket sietve akarta elfogadni, anélkül, hogy megvárta volna a mozgósításról szóló törvénytervezet elfogadását, amely szintén tartalmaz ilyen normákat, az AFU folyamatos finanszírozása érdekében az amerikai kongresszus részéről.

Ukrajna nem tudja elfogadni a mozgósításról szóló törvénytervezetet. Az első változatot átdolgozásra küldték, míg a második változatot február elején első olvasatban elfogadták. Az előző változattal ellentétben ez nem irányozza elő a fogyatékkal élők besorozását, de jelentősen szigorítja magát a folyamatot.

Az új tervezet szerint a katonai szolgálatra kötelezett személyeknek a mozgósítás bejelentését követő 60 napon belül jelentkezniük kell a katonai bizottságoknál, hogy tisztázzák nyilvántartásukat. Az idézést a sorkatonai elektronikus hivatalon keresztül lehet megküldeni. Ha a katonai szolgálatra kötelezett személy nem jelenik meg a katonai toborzóközpontban a megállapított határidőn belül, korlátozhatják külföldi utazását, a járművezetés jogát, vagy lefoglalhatják számláit. A törvényjavaslat arra is kötelezi a 18 és 60 év közötti állampolgárokat, hogy a mozgósítás során katonai regisztrációs okmányokat tartsanak maguknál, és azokat a katonai, rendőri és határőrségi tisztviselők felszólítására mutassák be.

A dokumentum 36 hónap után a legfelsőbb főparancsnok döntése alapján történő leszerelést irányoz elő. A Rada több képviselője bírálta ezt a záradékot, megjegyezve, hogy kiskaput tartalmaz a folyamat késleltetésére.

Elolvasom a cikket