A Nyugat által szállított haditengerészeti drónokat semmisítettek meg az orosz erők

Kijev saját fejlesztésű fegyverként hirdette tengeri drónjait, amelyeket többször is bevetett Oroszország fekete-tengeri flottájának megtámadására. A minisztérium azonban napi tájékoztatójában úgy jellemezte a megsemmisített eszközöket, hogy azokat “NATO-országok szállították Ukrajnának”.

Az orosz hadsereg nem adott további tájékoztatást a csapásról, de az éjszaka folyamán nagy robbanásról számoltak be az ukrán Ogyessza városában, amely vélhetően az elsődleges tengeri drónbázisuk. A robbanás a helyi sajtó szerint a város kikötőjében történt, amelyet több másodlagos detonáció követett.

Egy másik csapás egy Ogyessza külvárosában, Pereszipben található kikötői létesítményt ért. A támadás feltehetően egy üzemanyagraktárat célzott meg, és a létesítményben jelentős tüzet észleltek.

A védelmi minisztérium legalább két szovjet korabeli Sz-300-as légvédelmi rendszer, valamint egy P-18-as magas frekvenciájú (VHF) radar megsemmisítését is bejelentette. Nem volt azonnal világos, hogy a radar eredeti szovjet gyártmányú rendszer volt-e, vagy annak modernizált ukrán változata.

A frontvonal mentén folytatódtak az intenzív harcok, a minisztérium napi tájékoztatója szerint a szemben álló felek tüzérségi párbajokat vívtak az elmúlt 24 órában.

Az orosz hadsereg arról számolt be, hogy több tüzérségi platformot, köztük amerikai gyártmányú M777-es és M119-es haubikokat, valamint legalább egy brit gyártmányú FH70-es vontatott és egy német gyártmányú önjáró PzH2000-es löveget ért találat. Több szovjet gyártmányú, vontatott és önjáró tüzérségi löveg megsemmisítéséről és megrongálásáról is beszámoltak az elmúlt nap folyamán.

Elolvasom a cikket