Az ellenálló képesség javítható

Szirtes Györgyi
2024. április 7. vasárnap. 5:23
Frissítve: 2024. április 7. 9:48

Sokan gondolják, hogy néhány tabletta vagy egyszerű változtatás révén máris sokkal jobban működik majd az immunrendszerük, és minden fertőzésnek és kórokozónak ellenáll. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, hiszen egy olyan rendszerről van szó, amelynek nagyon összetett a működése. Számos kutatás folyik világszerte, amelyek megpróbálják feltérképezni az ellenálló képesség javításának módszereit. A közös tapasztalat azt mutatja, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott életmód mindenképpen jó hatással van az immunműködésre.

Fontos, hogy egészséges, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk. Kerüljük az elhízást, amely komoly kockázat a szervezetre nézve, hiszen állandó, alacsony szintű gyulladást tart fent.

Mozogjunk rendszeresen! A WHO ajánlása szerint hetente legalább 150 perc közepes intenzitású mozgásra van szükségünk az egészség megtartásához, és ez az immunrendszer működését is jótékonyan befolyásolja.

Kerüljük, csökkentsük a stresszt! Találjuk meg a fő stresszforrásokat, és igyekezzünk megszüntetni azokat. Ha ez nem lehetséges, tanuljunk meg stresszcsökkentő technikákat, hogy csökkentsük a negatív hatásokat.

Aludjunk eleget! A megfelelő alvási szokások kialakítása és az elegendő mennyiségű alvás kulcsfontosságú.

Kerüljük a káros anyagokat! Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk drogokat, és csökkentsük vagy hagyjuk el az alkoholfogyasztást.

Próbáljuk megelőzni a fertőzéseket! A személyes higiéné, a rendszeres és megfelelő kézmosás és a távolságtartás eszközeivel, biztonságos szexuális élettel kerüljük a kórokozókat. Vegyük fel az elérhető oltásokat.

Az ellenálló képesség megfelelő működéséhez szükség van vitaminokra és ásványi anyagokra, de egyelőre kevés olyan kutatás van, amely egyértelmű kapcsolatot mutatna ki az immunrendszerünk állapota és egy bizonyos nyomelem között. Ezzel együtt az már bebizonyosodott, hogy a cink, szelén, réz, folsav és az A-, B6-, C-, D- és E-vitamin hiánya állatoknál csökkent immunműködéssel jár együtt. Egyes új kutatások szerint a probiotikumok is segítik az ellenálló képesség működését, ám mielőtt elkezdené szedni ezeket a készítményeket, mindig kérje orvosa, gyógyszerésze véleményét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a táplálkozás útján nem jut elég vitamin és ásványi anyag a szervezetbe, akkor egy multivitamin-készítmény jobb hatású lehet, mint egy-egy anyag hatalmas dózisban való bejuttatása, amely akár veszélyesen magas szintet is okozhat.

A gyógyszertárakban és drogériákban kapható, számtalan gyógynövényalapú „immunerősítő” hatásáról általában nincsen elegendő orvosi kutatáson alapuló bizonyíték, hatásosságuk a régóta fennálló használat tapasztalataira épül. Ilyenek például az echinacea, a fokhagyma és a méz is.

Elolvasom a cikket