Mérgezést is okozhat a csokoládé

Alapvetően érdemes leszögezni, hogy a magas zsír- és cukortartalmú édességek gyakori fogyasztása a legkevésbé sem szolgálja az egészségmegőrzést, de megfelelő körülmények között bizony a csokoládé is előnyös lehet mind a szív egészségére, mind a mentális egészségre nézve – írja a Hazipatika.com.

Valójában a csokoládé – egészen pontosan a kakaó, a nyers, finomítatlan kakaóbab – igazi orvosi csoda – fogalmaz Baumgardt. Példaként említi a teobromint, amely a teákban is megtalálható, és ugyancsak közös összetevő a koffein, amely azonos kémiai családba tartozik, mint a teobromin. Számos tudományos elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a csokoládéfogyasztásnak hangulatjavító, szorongásoldó, élénkítő hatást lehet tulajdonítani.

Mindazonáltal évszázadokon át használták orvosságként a csokoládét megannyi probléma kezelésére, kezdve a vérszegénységtől a tuberkulózison át a köszvényig és az alacsony libidóig. Arra létezik tudományos bizonyíték, hogy a kakaófogyasztás kedvezően hat a szív- és érrendszerre. Az étcsokoládéról az is kiderült, hogy csökkentheti a magas vérnyomást és a vérrögképződés veszélyét, továbbá pozitívan befolyásolja a koleszterinszint alakulását. Végezetül a csokoládéban is jelen levő polifenolok javíthatják a vércukorszabályozást a szervezetben.

Annak ellenére, hogy egyes bajokra gyógyír lehet, máskor mérgezést is kiválthat a csokoládé. A koffein és teobromin például közismerten toxikus több háziasított állat számára. A kutyák különösen veszélyeztetettek lehetnek, főleg, ha étcsokoládét esznek. Ennek izommerevség és görcsös roham, súlyos esetben kóma és akár végzetes szívritmuszavar lehet a következménye.

A csokoládé egyéb összetevői kapcsán pedig emberekre nézve is ismertek számottevő kockázatok. E körbe tartozik például az oxalát, amely a kalciummal együtt a vesekövek egyik legfőbb alkotóeleme.

Összességében Baumgardt szerint azt a következtetést vonhatjuk le a tudományos ismeretekből, hogy egészségünk szempontjából a lehető legmagasabb kakaótartalommal bíró csokoládé a legjobb, minél kevesebb extrával. A csokoládé potenciálisan káros hatásai ugyanis zömében a zsírnak és cukornak tudhatók be.

Elolvasom a cikket