Minden drón réme lesz a Skyranger 30

Tervezzük a SkyRanger rendszer beszerzését is, amely alkalmas légi célok, illetve drónok megsemmisítésére. Együtt fejlesztjük a németekkel és a dánokkal, egy-két éven belül készen lesz és rendszeresítjük – jelentette ki Böröndi Gábor tavaly decemberben egy interjúban. A honvéd vezérkar főnöke valójában egy legkevesebb fél esztendeje keringő pletykát konkretizált, ugyanis szakmai körökben már rebesgették, hogy hadseregünk aktívan beszállt az említett, s a Rheinmetall jegyezte eszköz fejlesztésébe majd gyártásába. Utóbbin nincs is nagyon mit csodálkozni, hiszen hordozója a jól bevált és rendszeresített Lynx harcjármű, melyet nálunk (is) fognak készíteni.

A szóban forgó Skyranger 30-at valójában a drónok (UAV) térhódítása hívta életre. A pilóta nélküli eszközök ugyanis teljesen új dimenzióba emelték a fegyveres konfliktusokat. Sok más mellett elegendő csak a 2020-as örmény-azeri, más néven második hegyi-karabahi és a jelenleg is zajló orosz-ukrán konfliktusra utalni – de akár bármelyik terrorszervezet tevékenységét is ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Hiszen a jemeni húszik, a hezbollah és a hamász épp annyira kedveli ezeket az olcsó és rendkívül hatékony fegyvereket, mint az Iszlám Állam vagy a Boko Haram. Mindezek fényében pedig bátran kijelenthető, hogy az efféle légijárművek elleni eredményes védekezés minden haderő alapkövetelménye lett – s ez alól a Magyar Honvédség sem kivétel.

A tárgyalt eszköz valójában egy kis hatótávolságú légvédelmi rendszert takar, amely valójában a drónok rémét testesíti meg. A még fejlesztés alatt álló eszközpark egy 30 milliméteres gépágyút és kettő-négy kis hatótávolságú légvédelmi rakétát foglal magában. Előbbivel legfeljebb három míg utóbbival durván nyolc kilométer távolságban lehet repülő célokat megsemmisíteni. Ha a vállalati hírek igazak, mindez majd kiegészíthetővé válik egy lézerfegyverrel és egy elektronikus zavarómodullal is. Utóbbi feladata, hogy felderítse az adott légijármű telekommunikációs rádiócsatornáját majd azt aktívan zavarva meggátolja a gép irányítását. A lézer pedig egyszerűen megvakítja és/vagy maradandóan károsítja az ellenséges UAV-ot.

Persze ahogy egy harckocsit, úgy a Skyrangert is ki lehet szúrni messziről, pláne, ha esetleg még be is kapcsolja a radarjait. Ezt kiküszöbölendő a fedélzeti számítógép távolról is ellátható a szükséges adatokkal – illetve a páncéloson is akad pár olyan aktív eszköz, melynek segítségével el tud bújni az ellenség figyelő szemei elől.

A vállalat közleménye szerint a Skyranger 30 prototípusa 2023 decemberében sikeres éles lövészetet hajtott végre a gyár svájci lőterén. A tesztekkel 2024 közepére végezhetnek, és ezzel a rendszer készen is áll a sorozatgyártásra. Így ha minden jól megy, a megrendelő államok – azaz hazánk mellett Ausztria, Dánia és Németország – 2025-2026 táján már át is vehetik az első működő példányaikat. Azt, hogy a honvédség hány darabot kap, nem közölték, de szakági becslések szerint egy tucat körül lehet majd a számuk.

Elolvasom a cikket