Schröder az ukrán konfliktus tárgyalásos lezárására szólított fel

2024. április 7. vasárnap. 13:30

Schröder 2014-ben Szentpéterváron adott születésnapi partit, amelyen az orosz államfő is jelen volt. Még 2006-ban lett a Nord Stream AG részvényesi bizottságának vezetője, később pedig az orosz Rosznyeft energiaipari óriásvállalat igazgatótanácsában is szerepet vállalt. Schröder ez utóbbi tisztségéről néhány hónappal az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus 2022. februári kirobbanása után mondott le.

A Süddeutsche Zeitungnak adott, csütörtökön megjelent interjúban a nyolcvanéves politikus annak a véleményének adott hangot, hogy még mindig lehetséges a békemegállapodás.

„Szilárd meggyőződésem, hogy Putyin elnök is érdekelt ebben” – tisztázta Schröder.

A volt német kancellár a lapnak elmondta, hogy nem hiszi, hogy a konfliktus tovább terjedne Ukrajnán túlra, vagy hogy az atomfegyverek bevetéséhez vezetne.

Egyben dicsérte Olaf Scholz német kancellárt, amiért elutasította, hogy nagy hatótávolságú Taurus rakétákat adjon Ukrajnának. A politikus szerint azonban Németországnak és Franciaországnak diplomáciai fronton többet kellene tennie a vérontás befejezéséért. Schröder óvatos optimizmusának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párton belül már beszélnek az ukrajnai konfliktus lehetséges lezárásának útjairól, például az ellenségeskedések befagyasztásáról.

A dpa hírügynökségnek adott múlt heti interjújában hasonlóan a diplomáciát nevezte meg a válságból kivezető, egyetlen kiútként. Az orosz elnökhöz fűződő, személyes kapcsolatáról szólva Schröder azt mondta: „Sok éven át észszerűen dolgoztunk együtt. Talán ez még mindig segíthet a tárgyalásos megoldás megtalálásában.”

A volt kancellár már korábban is diplomáciai megoldást sürgetett, azt állítva, hogy Nyugat-Európa „elmulasztotta” megragadni a lehetőséget, hogy 2022 márciusában, a Kijev és Moszkva közötti isztambuli tárgyalásokon a békét szorgalmazza.

Ugyanebben az időben állítólag maga Schröder is békeküldetésben utazott Törökországba és Oroszországba.

Oroszország többször is megerősítette, hogy elvileg kész béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával. Moszkva szerint azonban Kijev és nyugati finanszírozói irreális előfeltételeket támasztanak a tárgyalásokhoz.

Elolvasom a cikket