Zelenszkij: Ukrajna az amerikai belpolitika túsza

Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus végül jóváhagyja a hónapok óta függőben lévő, több tíz milliárd dolláros, kiegészítő segélycsomagot Kijev számára.

A régóta várt segítséget kritikusnak minősítve Zelenszkij elmondta, hogy hisz abban, hogy „pozitív szavazatot kaphatunk az amerikai kongresszustól”.

„Sajnos túszai vagyunk annak, hogy ez a választási folyamat része is… Oroszország Ukrajna elleni háborúja mára belpolitikai kérdéssé vált az Egyesült Államokban” – panaszolta, és bírálta az amerikai törvényhozókat a konfliktus és a globális biztonság egészének szerinte „éretlen megközelítése” miatt.

Az ukrán elnök azt is jelezte, hogy Kijev elfogadná az Egyesült Államok segítségét hitel formájában.

„Tudják, nemrég itt volt egy szenátor, és megkérdezte: hajlandóak lennének-e kölcsönt elfogadni? Legyünk őszinték: minden lehetőségbe beleegyezünk” – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna sorsa a tét.

Zelenszkij Lindsey Graham magas rangú republikánus szenátorra utalt, aki a múlt hónapban Kijevbe utazott, hogy népszerűsítse azt a kölcsönötletet, amelyet először a republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump terjesztett elő. Graham akkor azt állította, hogy egyenes volt Zelenszkijjel, és azt mondta neki: „Nem tisztességtelen, hogy megkérem önt és más szövetségeseket: fizessenek vissza nekünk az út során, ha tudnak.”

Később a Politico arról számolt be, hogy bár Kijev kész megfontolni a javaslatot, egyes ukrán tisztviselők „kissé sértőnek” találják azt.

Joe Biden amerikai elnök hónapok óta sürgeti a kongresszust, hogy hagyja jóvá segélycsomagját, amely hatvanmilliárd dollárt különítene el Ukrajnának. Sok republikánus ellenezte az intézkedést, és több erőfeszítést követeltek a mexikói határ biztonságának megerősítésére.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke azonban a hónap elején jelezte, hogy a csomag hamarosan szavazásra kerülhet, „néhány fontos újítással”, köztük egy Ukrajnának nyújtandó hitel meghosszabbítására, valamint a befagyasztott orosz állami vagyon lefoglalására és Kijevnek való átadására vonatkozó javaslattal. Moszkva az elkobzást „lopásnak” minősítette, és megtorlásra figyelmeztetett, ha a pénzeszközöket lefoglalják.

Elolvasom a cikket