A rák piros zászlós figyelmeztető jelei

A rákra figyelmeztető jelek listáját adták ki annak érdekében, hogy az emberek ellenőrizzék a testüket, hogy idejekorán elkapják a kegyetlen betegséget. A rák egy potenciálisan halálos betegség, amely akkor alakul ki, amikor a kóros sejtek ellenőrizetlenül osztódnak és terjednek. Ezek a sejtek a közeli szövetekre és szervekre is átterjedhetnek és károsíthatják azokat.

A figyelmeztető jelek bármelyikének észlelése életmentő lehet. Ez azonban nyomasztónak tűnhet, mivel több mint 200 féle rákfajta érintheti az emberi testet – sok közülük konkrét tünetekkel jár, amelyek az érintett testtájéktól függnek.

Ezt szem előtt tartva a Cancer Research UK felsorolta a rák 20 olyan figyelmeztető jelét, amely miatt érdemes orvoshoz fordulni.

A jótékonysági szervezet elmagyarázza: „A rák korai stádiumban történő felismerése életeket menthet, ezért szóljon orvosának, ha bármi olyat észlel, ami nem normális. A jeleket és tüneteket gyakrabban okozza valami kevésbé súlyos dolog, mint a rák, de ha mégis rákról van szó, a korai észlelés valódban életmentő lehet.”

Nagyon erős éjszakai izzadás vagy láz

Az éjszakai izzadásnak vagy magas láznak számos oka lehet, többek között az időjárás, fertőzések vagy gyógyszerek. Ez a menopauza környékén lévő nőknél is gyakori. „Beszéljen azonban orvosával, ha nagyon erős, éjszakai izzadást vagy megmagyarázhatatlan lázat tapasztal” – mondja a Cancer Research UK.

  • Fáradtság: Ismét rengeteg oka lehet annak, hogy a szokásosnál fáradtabbnak érzi magát, különösen, ha éppen egy stresszes eseményen megy keresztül, vagy alvászavarokkal küzd. Ha azonban minden egyértelmű ok nélkül állandóan fáradtnak érzi magát, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben. „Beszéljen orvosával” – mondja a jótékonysági szervezet.
  • Megmagyarázhatatlan vérzés vagy zúzódás: Ha megmagyarázhatatlan vérzést vagy zúzódást észlel úgy, hogy nem sérült meg, „fontos”, hogy kivizsgáltassa magát az orvosával.
  • Ide tartozik a vér a székletben vagy a vizeletben, valamint a vérhányás vagy a vér felköhögése. Ide tartozik továbbá a megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzés a menstruáció között, a szex után vagy a menopauza után. A Cancer Research UK szerint: „Nem számít, mennyi vér, vagy milyen színű (a vér lehet piros, vagy sötétebb színű, például barna vagy fekete), beszéljen orvosával”.
  • Megmagyarázhatatlan fájdalom vagy fájdalmak: Ahogy öregszünk, egyre gyakoribb, hogy fájdalmakat tapasztalunk. A megmagyarázhatatlan vagy tartós fájdalom azonban bárhol a testben, valami komolyabb dolog jele lehet.
  • Megmagyarázhatatlan fogyás: A kisebb súlyingadozás idővel teljesen normális, de ha észrevehetően sokat fogyott anélkül, hogy akarta volna, szóljon orvosának.
  • Szokatlan csomó vagy duzzanat bárhol: A test bármely részén tartósan fennálló csomókat vagy duzzanatokat „komolyan kell venni”. A jótékonysági szervezet szerint: „Ide tartozik a nyakon, hónaljban, ágyékban, mellkasban, mellben vagy herében lévő bármilyen csomó”.
  • Nyelési nehézségek vagy nem gyógyuló szájsebek: A Cancer Research UK azt javasolja, hogy beszéljen orvosával, ha nyelési nehézségekkel küzd, és a probléma nem múlik el. Hozzáteszi: „Gyakori, hogy a szájban fekélyek (apró sebek) keletkeznek, amikor az ember kicsit kimerült – ezek általában körülbelül két hét alatt rendbe jönnek. „A fekélyt vagy piros vagy fehér foltot, amely három hét után sem gyógyul be, jelenteni kell orvosának vagy fogorvosának.”
  • Tartós puffadás: Elég gyakori a puffadt vagy duzzadt has, amely időről időre jön és megy. De ha rendszeresen puffadtnak érzi magát, még ha ez jön és megy is, beszéljen orvosával.
  • Állandó gyomorégés vagy emésztési zavarok: Normális, ha néha enyhe kellemetlenséget vagy fájdalmat érez egy-egy nagy, zsíros vagy fűszeres étel elfogyasztása után. A jótékonysági szervezet szerint: „Ha gyakran gyomorégése vagy emésztési zavarai vannak, vagy ha különösen fájdalmasak, akkor forduljon orvoshoz”.
  • Étvágytalanság: Az étvágytalanság sokféle okból előfordulhat. „Beszéljen orvosával, ha azt vette észre, hogy nem olyan éhes, mint máskor, és ez nem javul” – írja a szervezet.
  • Rekedt hang vagy rekedtség: A rekedt hang vagy a rekedtség érzése jellemző lehet a megfázásra, de amennyiben nem múlik el, érdemes kivizsgáltatni.
  • Légszomj: Ha azt veszi észre, hogy a szokásosnál gyakrabban vagy sokáig légszomjat érez, szóljon orvosának.
  • Tartós köhögés: Ha a köhögés néhány héten belül nem múlik el, vagy rosszabbodik, az rákos megbetegedés jele lehet.
  • Problémák a pisiléssel: A jótékonysági szervezet elmagyarázza: „A pisilési problémák közé tartozhat, hogy gyakrabban vagy sürgősebben kell pisilni, fájdalmat érezhetünk pisilés közben, vagy nem tudunk akkor pisilni, amikor kellene”.
  • Bélrendszeri változások: A székelés bármilyen megváltozása.
  • Vér a székletben vagy a vizeletben: Beszéljen orvosával, ha vért észlel a székletében vagy a vizeletében.
  • Nem gyógyuló sebek: A bőr nagyon gyorsan helyrehozza önmagát, általában körülbelül egy héten belül begyógyul. A Cancer Research UK szerint: „Ha egy folt, szemölcs vagy seb nem gyógyul, még ha fájdalommentes is, orvosnak kell megvizsgálnia”.
  • Bőrelváltozások: Bármilyen szokatlan elváltozást a bőrön vagy a körmökön, akár új változásról van szó, akár már egy ideje fennáll, orvosnak kell megvizsgálnia.
  • Új anyajegy vagy egy anyajegy változása: A legtöbb anyajegy ártalmatlan. „De figyeljünk oda minden új anyajegyre vagy meglévő anyajegyre, amelyiknek megváltozik a mérete, alakja vagy színe, kérgesedik, viszket, fáj, vérzik vagy szivárog” – írja a jótékonysági szervezet.
  • Szokatlan mell- vagy mellkasi elváltozások: „Figyeljen oda a mell vagy a mellkas méretének, alakjának vagy tapintásának bármilyen változására, illetve a bőr bármilyen változására, bőrpírra vagy fájdalomra a mellben”.

Elolvasom a cikket