Alakul a világégés kirobbantóinak ligája

A háború eszkalációjának veszélyére hívta föl a figyelmet egy neves svájci lap. Mint a Neue Zürcher Zeitungban olvasható, a szerző különböző forgatókönyveket vázolt fel arra az eshetőségre, ha a jelenlegi konfliktus átterjedne a többi európai országra is. Mindez annak nyomán jöhet létre, hogy Emmanuel Macron francia elnök katonákat küld Ukrajnába.

Az első lehetőség egy kontingens bevetése Kijev északi részén, ebben az esetben az Ukrán Fegyveres Erők egységei a keleti és a déli frontra települnének át. A lap szerint a második változat az lehet, hogy Párizs erői tartalékként lépnek fel Zaporizzsja irányában, és megpróbálják megakadályozni az orosz erők áttörését.

A svájci orgánum szerint a misszióban Lengyelország és Románia venne még részt, s akár Moldovát is használhatnák bázisul.

A terv európai ellenzői attól rettegnek, hogy Vlagyimir Putyin beváltja az ígéretét, és elindítja a harmadik világháborút. Az orosz elnök ugyanis többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha katonákat küld Ukrajnába, az egyet jelent ezzel.

Elolvasom a cikket