Az ukránok számára továbbra is célpont a krími híd

Az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának (GUR) vezetője, Kirilo Budanov elismerte, hogy a krími híd továbbra is az ukrán fegyveres erők egyik célpontja, de a hidat erősen őrzik, ezért nem sikerült eddig megsemmisíteni, közölte az Oroszhírek.hu.

A hidat erősen őrzik és védik. De mindenki dolgozik ezen a kérdésen – mondta Budanov az ARD német állami irányítású tévécsatornának adott interjúban, amikor arról kérdezték, miért áll még mindig a krími híd, holott az ukrán erők egyik célpontja.

Április 3-án a The Guardian című brit lap az ukrán védelmi minisztériumban dolgozó forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Ukrajna újabb támadást tervez a krími híd ellen, amelyre 2024 első felében kerülhet sor. Ugyanakkor maga a lap megkérdőjelezte az ukrán biztonsági szolgálatok jelenlegi képességeit egy ilyen merénylet végrehajtására.

Ennek ellenére a The Guardian szerint a GUR főnöke, Budanov elküldte a különleges szolgálat fő erőit a krími híd lerombolásának megvalósítására.

A krími híd már kétszer is szabotázs célpontja volt. 2022. október 8-án a hídon felrobbantottak egy teherautót, amelynek következtében egy tehervonat tartályai kigyulladtak. Négy ember meghalt, a híd félsziget felé vezető közúti szakaszának két pillére pedig összeomlott. 2023. július 17-én éjjel a krími hidat két ukrán vízfelszíni drón támadta meg. Két felnőtt meghalt, egy gyermek pedig megsérült. A támadás következtében az úttest megrongálódott.

Elolvasom a cikket