Ciprus azt szeretné, ha Libanon hatékonyabban tartóztatná fel a menekülteket

MH/MTI
2024. április 8. hétfő. 20:16

Nikosz Hrisztodulidesz és Nadzsib Mikáti tárgyalásaik után felszólították az Európai Uniót, hogy vizsgálja felül a Szíriával kapcsolatos politikáját, és adjon több pénzt az onnan kiinduló migráció kezelésére.

A Mikáti hivatala által kiadott közlemény szerint „noha a libanoni hadsereg és a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek az illegális migráció feltartóztatásáért, a felek aláhúzták annak fontosságát, hogy mielőbb tartós és globális megoldást kell találni a Szíriából történő elvándorlás megállítása érdekében”.

Ciprus úgy véli, hogy a belháború sújtotta Szíriából és a gazdasági válsággal küzdő Libanonból hozzájuk érkezett migránshajók száma azért nőtt meg, mert a gázai övezeti háború – pontosabban az annak hatására kialakult fegyveres konfliktus Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között – teljesen elvonja a libanoni hatóságok figyelmét a tengerpart ellenőrzésétől. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év első három hónapjában több mint negyven hajón mintegy kétezerötszáz ember érkezett Ciprusra.

Az UNHCR nyilvántartása szerint mintegy nyolcszázezer szíriai menekült él Libanonban, de a libanoni hatóságok adatai alapján a számuk a valóságban eléri a kétmilliót, ami azt jelenti, hogy népességéhez viszonyítva a közel-keleti országban tartózkodik a legtöbb menekült a világon.

A libanoni partoktól mintegy kétszáz kilométerre nyugatra található Ciprus nemzetközileg elismert kormánya – a Ciprusi Köztársaság – már több évvel ezelőtt megállapodást írt alá Libanonnal arról, hogy visszaküldheti az onnan illegálisan hozzá érkező bevándorlókat; továbbá arra panaszkodik, hogy földrajzi helyzetéből adódóan az illegális migrációnak leginkább kitett uniós tagállamok közé tartozik. Nicosia ezenkívül hangsúlyozza, hogy miután a jobb élet reményében a sziget görögök lakta déli részére érkező migránsok már öt százalékát teszik ki az ott élő mintegy 915 ezer fős lakosságnak, több pénzre és politikai támogatásra van szükség Brüsszeltől ennek kezelésére.

Elolvasom a cikket