Emberi csontokkal drogoznak, ezért fosztják ki a sírokat

MH
2024. április 8. hétfő. 16:32
Frissítve: 2024. április 8. 16:33

A rendőrök már szigorúan örzik a temetőket Sierra Leone fővárosában, Freetownban, hogy megakadályozzák a fiatalokat abban, hogy csontvázakat ássanak ki – írja a Mandiner.hu.

A legújabb, nagyon veszélyes, kush elnevezésű drog többféle anyagból készül, mérgező vegyszereket, gyógynövényeket, kannabiszt, fertőtlenítőszert is tartalmaz, az egyik fő összetevője pedig az őrölt emberi csont, amely állítólag fokozza a gyógyszer hatását.

A kábítószer körülbelül hat éve jelent meg először a 7,5 millió lakosú Sierra Leonéban. Hosszan tartó, hipnotikus csúcsot idéz elő, amely több órára elszakítja a felhasználókat a valóságtól. A problémát fokozza, mindössze egyetlen drogrehabilitációs kezelőközpont működik az egész országban, de ezt is csak év elején hozták létre, és mindössze száz férőhelyes.

Sierra Leone elnöke, Julius Maada Bio azt nyilatkozta: „Országunk jelenleg egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe a kábítószerek és a kábítószerrel való visszaélés pusztító hatása miatt, különösen a pusztító szintetikus drog, a kush miatt.”

A kush azonban már nemcsak Sierra Leone problémája: a jelentések azt mutatják, hogy Nyugat-Afrikában Libéria és Guinea városi területein több mint egymillió ember függő.

Elolvasom a cikket