Mexikó a Nemzetközi Bírósághoz fordult a quitói nagykövetsége elleni razzia miatt

MH/ MTI
2024. április 8. hétfő. 10:15
Frissítve: 2024. április 8. 10:18

Bárcena „a diplomáciai kapcsolatokat érintő bécsi egyezmény égbekiáltó és súlyos megsértésének” nevezte és kormánya nevében határozottan elítélte az ecuadori lépést. Közölte továbbá, hogy Mexikó ugyanezt várja a nemzetközi közösségtől is, ennek érdekében pedig regionális és nemzetközi fórumok elé viszi az ügyet.

„Ilyen még nem történt Mexikó történelmében, mondhatni Latin-Amerika közelmúltjában, de még a diktatúrák legrosszabb időszakaiban sem” – hangsúlyozta.

A tárcavezető emellett méltatta a nagykövetség munkatársait, amiért fizikai épségük kockáztatásával is védelmezték a quitói diplomáciai képviseletet.

Az ecuadori hatóságok pénteken erőszakkal behatoltak Mexikó quitói nagykövetségére, és letartóztatták Jorge Glas volt ecuadori alelnököt, aki politikai menedékjogot kapott Mexikótól. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök ezt követően elrendelte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Ecuadorral.

A történtek miatt szombaton aggodalmát fejezte ki António Guterres ENSZ-főtitkár, aki egyúttal – az Amerikai Államok Szervezetéhez (OAS) hasonlóan – elítélte az ecuadori hatóságok lépését és a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségére hívta fel a figyelmet.

A korrupcióval vádolt Glas 2017 és 2022 között már letöltötte a börtönbüntetését, mert másokkal együtt kenőpénzt fogadott el különböző vállalkozásoktól állami megbízásokért cserébe. A mexikói külügyminisztérium tavaly decemberben számolt be arról, hogy a politikus menedékjogot kért az ország quitói nagykövetségén.

Az ecuadori elnöki hivatal szerint Glas befogadásával Mexikó megsértette a nemzetközi megállapodásokat. Közleményükben hangúlyozták: a sikkasztás ügyében kiadott elfogatóparancsot végre kell hajtani a volt ecuadori alelnök ellen, aki az ellene zajló eljárás miatt nem hagyhatta el Ecuadort.

Elolvasom a cikket