Mintegy negyven külföldit tartanak fogva afganisztáni börtönökben

MH/ MTI
2024. április 8. hétfő. 15:10

Habibullah Badar, az ország büntetésvégrehajtási hivatalának helyettes vezetője a TOLOnews helyi hírtelevíziónak elmondta: a több országból, köztük Afganisztánnal szomszédos államokból származó elítélteket különböző bűncselekmények, köztük gyilkosság vádjával vették őrizetbe az afgán hatóságok.

Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálib kormányzat szóvivője korábban megerősítette, hogy március végén két amerikai állampolgárt vettek őrizetbe a hatóságok, ám személyazonosságukat, illetve a terhükre rótt pontos bűncselekményeket nem tárta fel. Elmondta ugyanakkor, hogy az őrizetbe vettek ügyében megbeszélések folynak a tálib és az amerikai kormány között.

A korábban letartóztatott amerikai állampolgárok egyike Ryan Corbett, aki 2022 nyarán, vagyis egy évvel a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése után került a helyi hatóságok kezére. A CBS amerikai hírtelevízió nemrég arról számolt be, hogy Corbett felesége aggodalmát fejezte ki férje egészségi állapota miatt, miután „felkavaró” telefonhívást kapott tőle.

A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban a nyugati erők kivonása és az afgán kormányzat összeomlása nyomán. Az új kabuli vezetés rendszerint nemzetbiztonsági, illetve a helyi törvények és szokások megsértésével indokolja külföldiek őrizetbevételét.

Elolvasom a cikket