Orbán Viktor: A kormány dolga egyszer és mindenkorra kizárni, hogy pedofilok kegyelmet kapjanak

A DK-s Arató Gergely azt kérdezte a kormányfőtől: miért nem indokolta meg még mindig a kormány, hogy K. Endre kegyelmet kapott?

„Mikor lesznek végre biztonságban a gyermekeink önöktől, a fideszes pedofiloktól?” – fogalmazott Arató.

„A kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem fog beleszólni. Kétségtelen, hogy Novák Katalin köztársasági elnök rosszul döntött” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány többszörösére növelte a letartóztatott és börtönben lévő pedofilok számát.

„A kormánynak két teendője volt Novák Katalin lemondása után: egyfelől új köztársasági elnököt javasolni a parlamentnek, olyat, aki nem vét elődjéhez hasonló hibát, a másik pedig, hogy kezdeményezze az Országgyűlésben és egyszer és mindenkorra kizárja, hogy pedofil bűncselekményt elkövetők bárkitől, bármikor, bármilyen formában enyhítést vagy kegyelmet kapjanak” – szögezte le Orbán.

Arató viszonválaszában kijelentette: a miniszterelnök válaszát a kommunikációs haszon és nem a tisztesség vezette, emiatt a minősítés miatt Latorcai János, a parlament alelnöke figyelmeztetésben részesítette. Ugyanezen felszólalása végén ismét figyelmeztetést kapott a DK-s politikus, amikor azt mondta: „olyan köztársasági elnököt sikerült választani, aki le sem tette az esküt, de már hazugságba került a saját nyilasbarát, antiszemita rokonai kapcsán”.

Orbán Viktor válaszában elmondta, a köztársasági elnök nem szorul az ő védelmére, ezért egyszerűen csak visszautasítja Arató róla tett állításait, s hozzátette: a kormány nem tárgyal kegyelmi ügyekről, de olyan ügyekről igen, ahol azt látja, hogy sokáig elhúzódó bírósági tárgyalás van.

„Amikor 2010-ben, átvettem a kormányzást önöktől, 81 pedofil bűnöző volt börtönben, most pedig 663-an vannak. A tények magukért beszélnek” – mutatott rá Orbán .

Elolvasom a cikket