A csendes gyilkos három figyelmeztető jele a lábakon

A szív- és érrendszeri betegségeket csendes gyilkosnak is nevezik, rendkívül nehéz ugyanis időben felismerni a jeleit. A korai felismerés azonban életmentő lehet. Néhány ártalmatlan tünet a lábakon is jelezheti a betegséget.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) a lábfej és a lábujjak vizsgálatával három fontos tünetet sorolt fel, amely szív- és érrendszeri problémákra utalhat.

1. Duzzanat a lábfejen

A duzzadt lábfejet orvosilag ödémának nevezik, és akár szívelégetelenségre is utalhat. Az AAD úgy fogalmazott: „A szív számos betegsége folyadék felhalmozódását okozza a lábakban és az alsó lábszárakban. Ennek során duzzanat jelentkezhet, amely egészen a felső lábszárig és az ágyékig terjedhet.”

2. Kék lábujjak

A kék lábujjak az elzáródott erek jelei lehetnek. „Amikor nagyon fázunk, a bőrünk kékre (vagy lilára) színeződhet. (…) Ha a bőrünk egy területe kék (vagy lila) akkor is, amikor melegünk van, az annak a jele lehet, hogy a vér nem kap elég oxigént” – magyarázza az AAD. A kéklábujj-szindróma akkor fordul elő, ha egy vagy több véredény elzáródik. Beavatkozás nélkül az oxigénhiány a bőr és az alatta lévő szövetek elhalásához vezethet. Ezt az állapotot nevezik cianózisnak.

3. Fájdalmas csomók a lábujjakon

Az Osler-csomóként ismert duzzanatok az ujjakon is megjelenhetnek. Az AAD szerint: „Ha fertőző endokarditisznek nevezett szívbetegségben szenved valaki, akkor ilyen fájdalmas csomók alakulhatnak ki az ujjain, a lábujjain vagy mindkét helyen. A csomók néhány órától több napig is eltarthatnak. (…) A csomók ugyan maguktól eltűnnek, a betegek kezelésre szorulnak a fertőzés miatt. Mivel ez a fertőzés bakteriális, gyakran antibiotikumokkal kezelhető. Néhány esetben azonban műtétre is szükség lehet.”

Elolvasom a cikket