A német kormány nem mond igazat Ukrajna támogatásáról

Olaf Scholz kancellár többször állította, hogy Németország összesen 28 milliárd eurót különített el Kijev katonai támogatására, illetve kötelezettséget vállalt a jövőbeni kiadásokra. A valóságban a parlamenti képviselő számításai szerint eddig csak 10,2 milliárd eurót költöttek erre a célra – írta meg az oroszhirek.hu.

Németországnak lehetősége van arra, hogy visszakövetelje az EU-tól az Ukrajnának katonai támogatásként kiutalt összegek egy részét. Eddig 31 millió eurót kapott vissza, és Berlin további 3,4 milliárd eurót kért. Így valójában nem Németország, hanem az EU juttatja a pénz egy részét Kijevnek – írta a Bild. A Scholz által Ukrajnának ígért 6 milliárd eurós csomag másik része más országoknak és a Bundeswehr újrafegyverzésére megy. Gädechens úgy véli, hogy így a 28 milliárd euróból további 2,6 milliárd eurót lehet levonni.

A képviselő szerint a fent említett és egyéb kiadásokat figyelembe véve a Németországtól érkező valós katonai támogatás mindössze 21,7 milliárd euró lehet, miközben a kötelezettségvállalások egy része 2028-ig húzódik, és nem tudni, mi történik ez idő alatt.

“A kancellár azt a benyomást kelti, mintha Németország már 28 milliárd euróval támogatta volna katonailag Ukrajnát. A valóságban ennek még a felét sem osztottuk ki” – idézte a politikust a lap.

Elolvasom a cikket