Ezek a tünetek hangszálrákra utalhatnak

A hang változásai, beleértve a rekedtséget is, különösen, ha hosszú ideig tartanak, vagy nem tűnnek el maguktól, a hangszálak rákos megbetegedésére is utalhatnak – erről beszélt a Mama klinika főorvosa, az onkológia és kemoterápiás szakorvos, Anton Ivanov, írta a pravda.ru.

„A hangszálrák számos olyan tünettel jelentkezhet, amelyeket összetéveszthetnek a hanggal kapcsolatos általános egészségügyi problémákkal. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a rekedtség, a hangszín vagy a hangmagasság megváltozása, nyelési nehézség vagy torokpanaszok. Gyakran a hangszálrák már a korai stádiumban is azonnal felismerhető, mivel gyorsan tartós rekedtséghez vezet” – magyarázta Ivanov.

A hangszálrák olyan rosszindulatú daganat, amely a gége redőiben, a hangszálhasadék területén alakul ki.

„A rákot megelőző elváltozások, például a diszplázia, általában megelőzik a rosszindulatú folyamatot, és fontos jelzést jelentenek a további vizsgálatokhoz és a hangszálrák korai stádiumban történő felismeréséhez. A diszplázia a nyálkahártyán vörös vagy fehér foltokként jelentkezik, amelyek a laryngoszkópia (a gége és a hangszalagok állapotát felmérő vizsgálat) során láthatók” – tette hozzá Ivanov.

Az ilyen típusú rák kialakulásának kockázatát növelő tényezők közé tartozik az alkoholfogyasztás, a dohányzás és az életkor. Emellett a férfiaknál nagyobb a hangszálrák kockázata a nőkhöz képest.

„Veszélyeztetettek azok is, akiknek a foglalkozása a hang intenzív használatával jár, mint például az énekesek, tanárok vagy színészek. Ezenkívül a hangszalagok állandó gyulladása károsíthatja azokat, és növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Fontos megjegyezni, hogy a kockázati tényezők megléte nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg fog betegedni. Az egészséges életmód követése azonban segíthet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát” – zárta az onkológus.

Elolvasom a cikket